tisdag 27 september 2011

Valpkurs och en "problem" hund

"Problemhund"- jaga bilar och göra utfall mot hundar
Jag började dagen med att hjälpa en hundägare som hade problem med sin bordercollie som gjorde utfall mot bilar och hundar. Inte helt ovanligt hos en vallande ras som bordercollie. Matte åkte hem med en ny relation till sin vän och jag hoppas att du kan hålla dig till den "ordning och reda" som jag lärde ut och som din tik behöver för att fungera. Ägaren fick också med sig en del tips hem om träning i form av sökruta, löpträning, spår och apportering. ALLA våra bruksraser MÅSTE få jobba för att må bra i både knopp och kropp. Lycka till med fortsatt nytt förhållningssätt!

Valpkurs
Jag har mestadels haft hundar på individuell träning under en längre period nu, men förra veckan startade jag en valpkurs. Det är jätteskoj att se olika individer och raser och givetvis olika individer av förare. Förra tisdagen körde vi "följ-mig-övningar" och pratade om hur naturligt det är för en hund att vara en följare. I en vild flock skulle ju en valp försvinna/ duka under, om den inte lärde sig att följa flocken eller sin mor. Vi körde också miljöträning inne i verkstaden och masiknhallen. En teorilektion fick hussarna och matte också med sig under första träffen.

I kväll körde vi hanteringsövningar och det var inga problem för dessa hundar. Jag vill att ni fortsätter att träna detta mycket och ofta. Det är kanonbra om er hund kan slappna av i din famn när du tar i den. Tänk vad mycket du kan spara i veterinärvårdspengar om du kollar igenom din hund "titt-som tätt" och TÄNK vad det är viktigt för en hund i en flock att bli hanterad och få känna närhet och tilltro till sin ledare:)

Vi körde också med lösa hundar för att se om ägaren betydde nå´t för sin valp och se de gjorde de allt. Dit husse/matte gick dit gick också valpen. Även under dirigering lyssnade de på sina förares signaler som bara bestod i att ändra riktning och peka med armen. Om någon hund råkade "tassa in" på en annan hund och förares revir så fick föraren se till ett "försvara sitt revir" gentemot inkräktaren. En otroligt effektiv övning som höjer förarens status.

Vi körde lek och ett "viktigt ord". Tänk nu efter hur víktigt du tycker att stoppet/sittkommandot är för dig och din hund och träna vidare på det med en massa olika störningar så ses vi nästa vecka igen.

Ha kul och träna på på de olika läxorna ni fått :)

Skruf får tänderna kollade av matte Laura
Öronkolla på Trixa

Lennon har vita fina tänder och kan ligga lugnt på rygg i husses famn

Vira chillar med husse

Ester vilar med huvudet på sne´

Puma får också träning i att ligga still och ta det lugnt

Inga kommentarer: