onsdag 28 september 2011

Styckningskurs, guidning och rapphönsträning

Rapphönsträning
En engelsk setter, en gordon setter och en vorsteh har jag haft i träning i dag. Jag är sååå lyckligt lottad som får träffa många olika individer av hundar. Det är det bästa sättet att lära sig mer om hundar. Jag får ofta frågan om det är stor skillnad på raser. Visst är det det MEN största skillnaden bor i individen. Den engelska settern var självständig och behöver jobba mycket mer med kontaktövningar/ledarskap på avstånd. Han hade ett fint ståndanlag som var positivt och gladde husse! 

Gordonsettern var väldigt mogen för sin ringa ålder (11 mån) och matte hade en väldigt fin lydnad på sin kille. Hon har ju gått kurs hos Tina & Tomas på Hundensgård och fått väldigt bra verktyg att jobba med :). 

Hundmöten
Vorstehkillen behövde hjälp med möten med andra hundar och människor. Vi jobbade inne i stan(Östersund) och hoppades på många möten. Människor var inga problem överhuvudtaget när matte bestämde sig för att vara Nr 1. Hundmöten var lite mer intressant för honom, så då jobbade vi på med dem och även de gick riktigt bra tillslut. Självklart är det inte klart med denna dags övning - det handlar om förhållningssättet till hunden. Hundar och människor som man möter skall inte vara av intresse för hunden. Det som ska betyda nå´t för hunden är föraren!! Tänk på att du som förare ska serva hunden trevliga och intressanta aktiviteter och ALLTID vara Nr.1 på promenaderna. 

Motionsbehovet
En sak som slår mig när jag jobbar med hundar är att många förare glömmer bort hundarnas enormt STORA behov av motion. Stora hundar med ett stort rörelsebehov måste få utlopp för det, för att vara mottaglig för fostran och lydnadsövningar, tänk på de alla ni som har och tänker skaffa hund...

Gordonsetterkillen Boss var en riktigt trevlig hund att se i arbete. Lycka till på provet  till helgen!

Guidning
Daniel Norrman har guidat ripjägare  igår och idag, igen. De har haft bra med fågel men fåglarna är inne i en period då de är lätt på vingarna så de var inte helt lätta att tas med. Ripjaktsgästerna var nöjda och hundarna har jobbat bra  i a fall och det är det viktigaste!

Styckningsutbildning
Johan har hållit styckningskurs på älg i dag med 8 mycket nöjda deltagare. Det är skitkul med ett så varierande arbete som vi har :)

Inga kommentarer: