söndag 9 oktober 2011

Recept på ripbröst


Nu har många jägare fyllt sina frysboxar med diverse kravodlat kött från skog och fjäll. Här delar vi med oss av ett recept på ripa som en av våra vänner, "Lidköpingsbor", skickade. Detta ser gott ut, det måste vi testa!

Stekt rip­bröst, ka­nel­sky, po­ta­tis­ba­kel­se, kan­ta­rel­ler
Gourmet och lyx för 4 personer

Ingredienser
4 st  ripbröst 
0,5 tsk  salt 
1 krm  svartpeppar, nymald 
1 msk  smör 

Potatisbakelse
350 g  potatis, kokt, skalad 
80 g  renstek, rökt 
1 st  vitlöksklyfta 
2 dl  västerbottensost, riven 
2 st  ägg 
2 dl  vispgrädde 
0,5 tsk  salt 
1 krm  svartpeppar, nymald 

Kanelsky
1 st  morot 
1 st  palsternacka, liten 
1 st  lök, liten, gul 
1 msk  smör 
2 msk  råsocker 
1 msk  balsamvinäger 
4 dl  rödvin 
2 dl  vatten 
0,5 dl  kalvfond, koncentrerad 
1 st  kanelstång 
1 tsk  maizena majsstärkelse 

Tillbehör
syltade kantareller

Tillagning
1. Potatisbakelse: Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen, tärna rensteken och finhacka vitlöken. Blanda det med osten och fördela det i smorda portionsformar (2 dl).
2. Vispa samman ägg, grädde och kryddor och häll det över potatisblandningen i formarna. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.
3. Kanelsky: Skala och fintärna rotsaker och lök. Fräs det i smör och råsocker. Tillsätt vinäger, vin, vatten, fond och kanelstång och låt det koka ihop till hälften, ca 3 dl. Sila. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten, vispa ner det i såsen och koka upp igen.
4. Ripan: Krydda och stek ripbrösten i smör i het panna ca 2 min på varje sida. Låt dem vila 5 min i folie.
5. Servering: Skär upp ripbrösten och servera på varma tallrikar med potatisbakelse, kanelsky och syltade kantareller.

Inga kommentarer: