torsdag 24 maj 2012

Träningsvilliga hundägare

Nu när solen och värmen ÄNTLIGEN kommit till oss i Jämtland har hundägarna tinat fram och vill träna sina hundar.

Denna vecka har jag haft en bordercollie, en gordonsetter, en jämthund och en strävhårs vorsteh i individuell träning med sina förare. Det är så otroligt roligt att jobba med förare som är sååå motiverade att träna.

En hund hade rymingsbenägenheter eller rättare sagt "springa-omkring- utanför-räckhåll-för matte- tendenser" under promenaderna. Denna hund tränade vi genom att "mota iväg" henne när hon kom mot oss och försökte leka" kom och ta mig" leken. Hunden svarade jättebra på det och stannade och funderade - Vad i hela friden är det nu då?? Då kunde matte prata med henne och hon kom in och hade trevligt med henne istället. Alltså: Kul att vara nära och få göra roliga saker! Tråkigt att springa omkring själv... Smart hund och mycket lättlärd:)

En hund var grining mot andra hundar det avhjälpte vi med ett enkelt recept. Husse blev Nr.1 i alla situationer så slapp hunden ta på sig ledarskapet. Så skönt för hunden i fråga :)

Stanna på avstånd behövde en tredje hund träna på och det gjorde vi med varierande övningar och se det blev mycket bättre!

Strävhåret, en 1-årig hane som heter Mick, kommer från Värmland och skall vara här och hos en bekant under sommaren för att tränas till en jaktbar individ. Det ska bli väldigt spännande att se hur han utvecklas. Träffade honom första gången i dag och han känns trevlig med mycket jaktlust :o)

Må gott i sommarvärmen!

2 kommentarer:

Lindsjö taxar sa...

Härligt ni har det!! Har du tips om hur jag tar ur hundarna att springa utmed staketet när en bil åker förbi? Inte alltid lätt att hinna med. Trym hör bilarna på håll och är på språng. Nu tar alla de som inte gjort det innan efter.

ForsWards Hund & Jakt sa...

På avstånd är det svårt att hjälpa till. Du får ta hjälp av någon av Jägareförbundets instruktörer, som finns i din närhet om du vill bli av med problemet :)