onsdag 4 april 2012

Förra helgens "Lugn-i-flogkurs"

Vi hade glädjen att ha trevliga motiverade hundägare som ville träna och förbereda sina hundar inför kommande injagning, jakter och jaktprov under både lördag och söndag.

I lördags var Daniel Norrman (en av våra guider) med som hjälpinstruktör. Daniel skall gå Jägareförbundets Steg I-utbildningen som jakthundsinstruktör i sommar, så att vi ska kan erbjuda fler bra kvalitétsutbildningar för er jakthundsägare.

Vi hade ett gäng riktigt bra hundar med förare som hade en fungerande STOPP- signal på sina hundar. Det jag reagerade på var att ni var så kloka och förstod att det gäller att lägga retningen på rätt nivå utifrån där ni står idag och bygga vidare lugnt och tydligt. Och som Daniel poängterade, ut och släpp era hundar nu på vårvinterriporna! Era hundar är mogna för att möta ripvittring och behöver lära sig att reda ut löpor och "kalibrera" näsan på äldre och färskare vittring. De lär de sig inte hemma i köket :) Lycka till!

Söndagens gäng
Under söndagen hade vi också härliga hundar med mycket jaktlust. Denna dag fick vi se att det inte är åldern som avgör om hunden är jaktmogen eller ej, det är skillnaden på de individuella egenskaperna som avgör.

På slutet av dagen provade vi hur det var med ståndanlaget och om det hade vaknat, vilket visade sig vara olika så klart. En tik blott 10 månader hade en uppvisning som var som tagen ur en skolbok för stående fågelhundar:) Jag är ju lättrörd som många vet, och visst fylldes ögonen till bredden när tiken Trixa stod så flott och var helt lugn i flog!!

Ni övriga som hade hundar som inte fattade stånd ska se att det kommer inom kort och var glada att de är lugna i flog innan det vaknar, för de såg vi ju att de var. Tänk också på att den unga hunden måste få gå efter en bit innan det tar stopp, de har sååå mycket fart i benen så bli INTE "tvärförbannand" om de ínte sätter sig direkt, de måste hinna registrera din Stoppsignal innan den kan stanna.

Magnus och Lennon

Olika träningsmetoder
Jag fick erfara detta med olika träningsmetoder under kursdagarna. Visst vet jag att det finns en mängd olika sätt att nå ett MÅL- i detta fall en färdig jaktkamrat som stående fågelhund. Det är också viktigt att använda en metoden som passar just den hundindivid som jag jobbar med för tillfället, MEN jag vet att jaktlusten hos våra jakthundar är STOR och ska vara STOR. Vi, uppfödare, har i många år avlat på egenskaper som  gör att vi får jakthundar med motivation att söka, hitta, stå för och resa fågel. Driften att gå efter och försöka ta fågeln själv är självklar så här gäller det att för oss ägare att lära in ett STOPP som gäller i ur och skur och det går INTE enligt mig med enbart godis och leksaker. Med en träningsmetod som går ut på att ALDRIG ta i och korrigera hunden för ett felaktigt beteende kan i alla fall inte jag få stopp på en jakthund av rätt kaliber! Jag såg en otroligt stor skillnad på kursdeltagana som korrigerade sin hund för oönskat beteende och berömde för rätt betteende, jämfört med den hund som bara fick positiv belöning hela tiden... Den klarade inte av att vara med när fågeln for i luften, då var godiset och bollen totalt värdelös som belöning. Fågeln (jaktlusten)tar över, och bollen/godiset betyder inget när jaktmotorn är på.

Inga kommentarer: