fredag 14 december 2012

Hundägare som trotsade kylan för att träna hund

I dag på morgonen hade vi -23 grader men det skrämde inte hundägarna som hade bokat in träningstider idag att komma till oss!

Omplaceringshundar och träning
Den första hundägaren hade fått överta en gråhundshane på 16 månader, en riktig snygging dessutom!  Eftersom husse tidigare haft älghundar men börjat med dem från valp så kände han att han ville ha litehjälp på vägen med en äldre hund.

Relation och tillit
Det är ju så när man övertar en hund att man måste jobba MYCKET med att bygga relation och tillit först, innan man kan börja kräva saker och släppa hunden lös. Detta hade denna husse förstått och ville  nu ha råd och tips på vägen. Väldigt klokt resonerat tycker jag!

Husse fick först träna "följ-mig", sedan viktigt ord som i husses fall var SITT och HIT. Att bli hanterad; titta på tänderna, kolla tassar, öron osv. och att kunna koppla av i lugn och ro när husse vill, hade inte denna hund varit van sedan tidigare, så husse fick placera sig på golvet och börja där med hanteringsövningar. Det hade husse tidigare, ALLTID gjort med sina valpar, så det var ovant för husse med en stor hund. Men se det gick bra - Detta fick husse i läxa att träna på i massor. Lugnt och tryggt ska det kännas för hunden :)

Att leka med en äldre hund som stått i hundgården den största delen av sitt liv kan också vara lite energikrävande i början, men det kommer med tilliten så småningom.

Passera en annan hund utan att streta och dra är bra att kunna :)



Ah, nu vänder husse då måste jag hänga med såklart!

Sitta lugnt och fint vid husses sida känns tryggt.


Hundmöten
På eftermiddagen kom en matte vars hundar hade börjat "ta för sig " lite väl mycket på promenaderna och ville styra färden dit de ville istället för att gå lugnt och fint vid mattes sida när man t e x möter andra hundar. Detta kan vara ett JÄTTEproblem, om man bor i stan där det är många hundar som promenerar....

Matte fick börja med en hund och möta och passera andra hundar och det gick fint med en och en efter att ha påmint var och en om att det är ju en FÖLJARE jag ska vara och inte en ledare :)


En hund i taget fick träna först på att gå förbi och möta andra hundar.
När det gick bra ....


När båda hundarna hade fått mött 4 olika hundar tog matte båda två i koppel samtidigt och SE vad fint det gick!

En så´n skön känsla för matte att kunna gå med sänkta axlar och slakt koppel på båda sina hundkillar :)



... fick  båda hundarna gå snällt och lugnt vid mattes sida.. Den mindre hunden syns knappt bakom den större "biffen" :)


Lycka till nu båda två som var här idag och tänk på din hållning och energi som du utstrålar till hunden(arna)

Man kan träna hund fast det är -23 grader ( I a fall en stund:)







2 kommentarer:

Lindsjö taxar sa...

Kul att följa era hundträningar...vi har nu juluppehåll hos oss.

Lindsjö taxar sa...

Vi hade plus en grad imorse.....