tisdag 23 mars 2010

Problemhundsträning som inte var nå´t problem!

Jag fick ett uppdrag att jobba med en hund vars husse ville ha hjälp med att få bort hanhundsilskan på sin hund. Det var en 4-årig jämthundshane som hade ett cert på utställning och var färdig jaktchampion. Husse ville självklart försöka ta fler cert på sin hund, men varje gång han gick på utställning så var hans hund helt "tokig" och ilsken på andra hundar.

Jag började med att kolla av husses och hundens relation, vilken var väldigt fin. Hunden lyssnade bra på husse när inget i kring störde honom; satt lugnt kvar i bilen och väntade på "varsågod", kunde sitta och stanna trots störningar och lekte med husse och avbröt när husse ansåg att det var färdig lekt. Jag visade husse hur han kunde göra "Följ- mig- övningen" och den köpte de båda två på en gång!

Nästa test var att möta en tik. Hunden triggade i gång lite strax, men fick lära sig att det var ingen idé, eftersom det kom en "skrammelpåse" i marken brevid och husse vände för att visa att "Den där hunden skiter vi i, vi går hitåt i stället". Det gick fort att få denna "kloka" hund att förstå vad som gällde bara husse gjorde rätt och jag hjälpte till att bryta felbeteendet.

SÅ kom vi då fram till steget att möta hanhundar. Det egentliga problemet! Två jämthanar och två schäferhanar agerade statister och träningshunden skötte sig exemplariskt!!! Han föll in bakom eller vid sidan av husse och lät honom sköta alla de yttre kontakttagningarna. Tänk vad skönt för hunden att kunna gå avslappat och ledigt brevid sin husse och LITA PÅ att han tar hand om allt!

Husses reaktion efter träningen, som pågick ca 1 1/2 timme, var att. "Så här har han aldrig bettet sig förut. Han är ju helt lugn och tittar bort istället för att göra utfall och skälla".

Jag tycker det är såååå kul varje gång en ägare får en, Aha- upplevelse med sin hund och när de tar till sig nya verktyg att jobba vidare med.

Lycka till och hör av dig igen om nya problem dyker upp!

Inga kommentarer: