tisdag 16 mars 2010

Hundgruppen i Dille jobbar bra

Jag vill berömma alla hundägare/flockledare som går i Dillegruppen. Ni har verkligen annamat tänket med att det alltid är du som är flockledaren. Ta det självklart att hunden följer dig och gör som du säger så är hälften vunnet i umgänget med din hundkompis!

Att träna på till torsdag:
Fot: Kräv mer uppmärksamhet av din hund i linförigheten. Beröm när den är där du vill ha den. Variera med att kommendera stå, sitt och ligg när du stannar. Tänk på det jag sa, minnesbilden av att du går ifrån hunden och den vill jaga ikapp dig och vara där du är och får belöning när den söker kontakt och går på rätt ställe.

Sitt och ligg: Träna med varierande störning och på olika platser. Dra i halslänken och hunden sitter kvar ändå och får belöning. Tänk på att det ska kännas tryggt och "superduperbra" för hunden att stanna där den blivit tillsagd.

Inkallning: Träna båda varianterna jag visade. 1. Hunden går före och du springer bakåt och kallar in samt 2. Hunden sitter och blir kommenderad att stanna, kalla sedan in hunden när den suttit en stund.
Tänk på att direkt få upp farten i inkallningen så att hunden kommer med fart in till dig och MASSOR med mys och beröm när hunden kommer in! Kom också i håg att använd ett och samma kommando varje gång du kallar in, så att du inte säger kom ena gången , hit nästa och en tredje har du en visselsignal. HIT- betyder ju kom ända hit så jag kan kolla din tass, dina tänder, ditt halsband, koppla dig eller ge ett nytt kommando. Ja, ni som var där vet vad jag menar. Hunden ska känna att det är betydelsefullt och oerhört viktigt att komma in till sin förare!

Ses på torsdag, hundvänner!

Det ska vara fart på hunden när den fått en inkallninssignal!

Inga kommentarer: