måndag 1 februari 2010

Björnjaktsföreläsning

Björnkranie
Övningsskytte -snabba skott!
Så här nära kan det bli. Här är en anfallande björn...
Intresset var stort och publiken var frågvis


Det var 130 personer som kom hit till Hallen för att lyssna på Rasmus, som är en av Sveriges mest erfarna björnjägare. Han bor i Älvdalen i Dalarna och har främst Plotthundar när han jagar björn. Han menar dock att det inte är hundrasen som är avgörande för att få till en bra björnhund. Det är hur mycket tid ägaren lägger ner i skogen tillsammans med hunden och präglingen på björnlukt - och björnspår som är avgörande om du ska lyckas med injagningen av din björnhund.

Rasmus berättade också vikten av att träna mycket skytte innan björnjakten. Det är verkligen viktigt att du är "kompis med ditt vapen" och att allt fungerar som det ska. Kalibern är inte avgörande, det är hur bra skytt du är och hur mycket du har tränat, som avgör hur skottet blir. Han visade en hel del filmsekvenser och bilder där vi fick se hur nära björnen du kommer i vissa lägen under jakt med ståndhund. Vi fick se exempel där han hade björnen på mellan 3-8 m innan han sköt. När det är ståndskall står björnen oftast i täta snår och då blir det nära håll förklarade han.

Han sa också att en sårad björn är en farlig björn och att man alltid ska vara minst två st skyttar som tillsammans utför ett eftersök.

Rasmus fick också frågan hur man skulle uppträda om man möter en björn i skogen och det inte är jakt. Han svar var att backa långsamt där ifrån och försöka att inte blotta sig för björnen. Han menar att björnar inte är farliga djur om de inte är sårade.

Björnen har olika utseende när den vill skrämmas eller om den attackerar. Under en skenattack kommer björnen mot dig med högt huvud medan en anfallande björn kommer med sänkt huvud ångande rätt på dig.

Alla vi som var där fick i alla fall klart för oss att det gäller att behålla sitt lugn oavsett om du jagar eller bara träffar på en björn när du är ute i skogen. Som Agneta Staaf på Bränna sa: "Du e cool du"! Det kan vi alla intyga, Rasmus måste vara väldigt cool i alla sina björnmöten.

Det var många i publiken som ställde frågor och fick svar på sina funderingar.

Inga kommentarer: