måndag 4 januari 2010

Mycket bra bok om ledarskap och hundar



Denna bok "Guldkant på tillvaron, både för dig och din hund" av Gunilla Weeden, läste jag för ett år sedan, lånade ut den och nu har den bytt ägare...
Jag köpte nu en ny, och läste den igen. Nu vill jag tipsa er andra "hundnördar" att läsa den. Skickar med en recension på boken också.



Recensioner från "Svensk Jakt nr 9 2008, Malou Kjellsson"

Om ledarskap från hjärtat

Gunilla Wedeen har över 25 års erfarenhet av fågelhundar, framförallt jaktgolden och är en uppskattad instruktör inte bara i Sverige utan också i många andra länder. Nu har hon sammanställt sin träningsfilosofi i en bok med namnet Guldkant på tillvaron - både för dig och din hund.

En av grundtankarna i Gunilla Wedeens filosofi är att allt som hunden kan räkna ut själv, med stöd av tränaren stannar som en kunskap för livet - oavsett om hunden är ensam eller med sin förare. Det som lärts in med "traditionell dressyr" kan ge hundar som är ögontjänare.

Gunilla Wedeen trycker också på vikten av ett tydligt ledarskap, där just tydligheten är den viktigaste ingrediensen. Hon påpekar att man aldrig kan slå eller muta sig till ett ledarsakp och att ledarskap är ett alltigenom positivt ord."Ett äkta ledarskap känns i hjärtat, både på hunden och människan".

Ett roligt och tankeväckande kapitel handlar om ledarskapspoäng. Det är ett sätt att åskådliggöra spelet mellan hund och människa och den som har flest poäng när dagen är slut är vinnare, det vill säga ledaren. Som exempel; Hunden kommer fram och lägger huvudet i knäet och du klappar den - poäng till hunden. Hunden tröttnar på kelstunden och går därifrån - poäng till hunden.

I boken finns naturligtvis mest att hämta för den som har en apportör av något slag, eller ska ska skaffa sig en. Här finns många goda tips att ta till sig, både om inlärningen från valpstadiet och uppåt, men också råd om vad man kan göra när det inte riktigt går som man har tänkt sig. Men här finns också mycket annat. Om stress, pipiga hundar och passivitetsträning till exempel. Och hur vi många gånger berömmer hundarna på ett helt felaktigt sätt. Och styrkan i att ignorera en hund. På slutet finns också några historier om problemhundar, eller rättare sagt hussar och mattar med problem.

På det hela taget är det en intressant, tankeväckande och inspirerande bok.

Jag håller verkligen med Malou som gjort recensionen, detta är en mycket tankeväckande och inspirerande bok att läsa. Rekommenderas varmt! Anna

Inga kommentarer: