måndag 18 februari 2013

Apporteringskursen

Det är så härligt att våren är på gång. Ljusnar redan vid halv 7 på morgonen och talgoxen sjunger när man sticker ut "näbben" för att släppa ut kissnödiga hundar :) Härliga tider! Att dessutom pärlugglan är igång med sitt hohohohoánde på kvällarna gör inte saken sämre!!

Med dessa vårtecken kommer också hundägare fram från sin "vintervila"

För några som går kurs kanske en fasanapportör är ett mål 

Apportering
Jag körde igång en apporteringskurs med 5 kurstillfällen utspridda på 4 månader. Detta tips fick jag av Anders Landin. Jag har tidigare haft träffar varje vecka och sett att då hinner inte hundägarna träna mellan gångerna och det hinner inte "landa" hos hunden. Vi tränar nu inne i vår maskinhall när det är mörkt och kallt ute för att senare kunna jobba ute när apporten är bättre befäst.

Vilket gäng som kommer under några måndag kvällar!! En Bracco Italiano, en Gordon setter, en Irländsk setter, en Flat coated retriver samt en Border collie. Så häftigt och lärorikt med olika raser!

Störningar för att befästa apporten
1:a ggn tränade vi hålla och gripa samt UT-kommando. Alla kursare hade verkligen tränat på bra hemma så i kväll kunde vi gå vidare med störningar i form av  bl a korv, gåsvingar och mårdskinn framför nosen när hunden höll sin apport. Gick hur bra som helst för alla efter lite träningstid!

Hundarna fick också gå över utlagda plankor, filtar och liggunderlag med apporten i munnen och det var heller inga problem!

Inkallning från sittande hund med apport i munnen fixade också all med glans. Just nu så "skiter vi i" hur avlämningen är bara hunden kommer med apporten så är vi go och gla´ och berömmer med vårt allra goaste beröm vi kan plocka fram ur hjärtat. I bland får hunden en boll som belöning, en annan en gobit men de flesta gångerna är det rösten, händer och go´känslan som vi ger hunden :)

Träna på nu till nästa gång vi ses den 11 mars och var inte så förb... allvarlig när ni tränar! Ha kul och variera övningarna så tycker hunden också att apport är kul!





2 kommentarer:

Kristina sa...

Verkar vara en kanonkurs! Skratt och ha kul lyckas man bättre och hundarna tycker det är kul, du har så rätt. Kan dock ibland vara svårt och då är det bara att avbryta och göra något annat.

ForsWards Hund & Jakt sa...

Så sant Kristina, det gäller att avbryta träningen i tid och variera övningarna!