Nu har många jägare fyllt sina frysboxar med diverse kravodlat kött från skog och fjäll. Här delar vi med oss av ett recept på ripa som en av våra vänner, "Lidköpingsbor", skickade. Detta ser gott ut, det måste vi testa!
Stekt ripbröst, kanelsky, potatisbakelse,
kantareller
Gourmet och lyx för 4 personer
Ingredienser
4 st ripbröst
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar,
nymald
1 msk smör
Potatisbakelse
350 g potatis,
kokt, skalad
80 g renstek,
rökt
1 st
vitlöksklyfta
2 dl
västerbottensost, riven
2 st ägg
2 dl
vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar,
nymald
Kanelsky
1 st morot
1 st palsternacka,
liten
1 st lök, liten,
gul
1 msk smör
2 msk
råsocker
1 msk
balsamvinäger
4 dl rödvin
2 dl vatten
0,5 dl kalvfond,
koncentrerad
1 st
kanelstång
1 tsk maizena
majsstärkelse
Tillbehör
syltade kantareller
Tillagning
1. Potatisbakelse: Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen,
tärna rensteken och finhacka vitlöken. Blanda det med osten och fördela det i
smorda portionsformar (2 dl).
2. Vispa samman ägg, grädde och kryddor och häll det över
potatisblandningen i formarna. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.
3. Kanelsky: Skala och fintärna rotsaker och lök. Fräs
det i smör och råsocker. Tillsätt vinäger, vin, vatten, fond och kanelstång och
låt det koka ihop till hälften, ca 3 dl. Sila. Rör ut majsstärkelsen i lite
vatten, vispa ner det i såsen och koka upp igen.
4. Ripan: Krydda och stek ripbrösten i smör i het panna
ca 2 min på varje sida. Låt dem vila 5 min i folie.
5. Servering: Skär upp ripbrösten och servera på varma
tallrikar med potatisbakelse, kanelsky och syltade kantareller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar