tisdag 30 augusti 2011

Guiderapport från Anariset och träning av unghundar

Kalla har skött sig bra idag och Johans gäster har fått fälla ripa. Alltid lika skoj när det lyckas!

Själv har jag och Erik, Chilis husse, (Chili från Hera/Grym kullen) tränat inför Riksprovet som startar i morgon i Bruksvallarna, http://www.jvvk.se/. Träningen gick superbra! Vilka valpköpare vi har lyckats hitta:) Nu är det bara att hålla tummarna inför provet. MEN det är MÅNGA att konkurrera med!!! Vi går in för att ha roligt och tar det som en lärorik utbildning för
unghundarna.


Jag har dessutom under eftermiddagen idag, skjutsat hund och förare upp på fjället, som förstärkning till guidningen i Anariset. Åsså även städat lite inför en ny visning av huset i kväll:) Det rör på sig... Det är varierande arbete på jobbet:)

Rapporter från valpköpare

Kent och Getrud skickade dessa fina bilder på sina Sångbergetsflickor, Roda(efter Tvärnypets Hojt) och Mynta(efter Ormkullens Grym). De har två tikar från Heras båda kullar.

De rapporterar att Roda som nu är 3 år går som tåget och Mynta blott 1 år har stått, avancerat och varit lugn i flog så de har även fällt för henne. Det låter ju lysande:) Vi ber att få gratulera till bra arbete av er som ägare.

Mynta apporterar sin första ripa

Vila i vindsäcken

Sångbergsflickorna Mynta och Roda

måndag 29 augusti 2011

Ripjaktsguidning, ungdomsflytt och rehab

Efter ripjaktspremiären har både vi och hundarna vilat en dag och Johan, Kalla, Hera och pointertiken Häxa har åkt iväg för att guida ripjägare runt Anariset. De flög helikopter ut och jag fick ett mms på Kalla som verkar tycka; "att leka fågel är helhäftigt", se bild.

Själv har jag varit på behandling hos både massören(Fredrik Rhensbo) och kiropraktorn(Anita Grande) som konstaterade att om man går mycket i fjäll och skog med en höftartros så blir det en rotation i bäcknet samt lite "ihoplimmade" muskler. Nu fick jag order om att endast "STROSA" i 2-3 dagar. Riksprovet är på torsdag så till dess har jag förhoppningsvis strosat färdigt...

Behöver ni hjälp med åkommor av diverse slag av professionella människor så kan jag rekommendera: Curelia, http://www.lokaldelen.se/foretag/%C3%96stersund/968888/Curelia+H%C3%A4lsogruppen+i+%C3%96stersund/;jsessionid=02529D06882D4E6E6FA60B3C1023D2DF,

Nu när hösten och jakten är igång för fullt följer också rutiner för icke jägare. Så som skol-samt jobbstart. Här i familjen har Emma åter flyttat till stan (Östersund) för att plugga vidare till PT på gymnasiet, Karin åker till Umeå och börjar plugga till polis, Elin följer efter henne till Umeå för att studera till lärare och Erik jobbar som undersköterska i Göteborg. Nu har vi bra spridning på våra barn och kan hälsa på när vi behöver vila från hundar och jakt:)

Kalla spanar ut över fjällvärlden från helikoptern :)

söndag 28 augusti 2011

Delad glädje dubbel glädje!

Fick ett underbart mail av jägarexamen - och hundkurseleven, Jenny Bern i kväll. Hon tog sin Jägarexamen hos oss nu i början på augusti och se första viltet är redan fällt! Hennes egen lilla gordonsetterflicka, Myltha, har dessutom apporterat och stått för ripa, även om det var med säkerhetslina på, så går det framåt!!!

Stort grattis från Johan och mig som fick en tår av glädje i ögat när vi fick bilden och mailet. Visst är det härligt med delad glädje:)

Läs själva vad Jenny skriver i sitt mail:

"Idag på min första riktiga jaktdag sköt jag en ripa. Tyvärr inte för Mylta men väl för hennes syster. Men Mylta fick apportera, vilket hon skötte bra (med "säkerhets bälte" på). Inga egna fåglar för Mylta idag. Men hon lyckades hitta fåglar o stå 4 ggr på en tränings runda med lina tidigare i veckan. Hoppas ni haft bra jaktdagar och att höften inte varit alltför ond."

Jenny

Björn skjuten i Hallentrakten!

Väl hemkommen från ripjaktspremiären får vi en rapport om att det har varit en lyckad björnjakt i Hallenskogarna. Anders Bodin från Vemhån samt Lari Mann var här med sina plotthundar och Stig Albertsson fick vara med om upplevelsen att skjuta en björn på 230 kg på gångstånd. "Det var en helt annan känsla än att skjuta en älg" sa Stig som har skjutit ett stort antal älgar under åren. Grattis i massor från oss!


Bjennjaktlaget med skytten BjennAlbert(Stig Albertsson) och hundförarna Anders Bodin samt Lari Mann med deras duktiga plotthundar efter en lyckad dag. Foto: JaEvent

onsdag 24 augusti 2011

Träningstur och Ripjaktspremiär!!

Regndroppar i talltoppen

Mattvävarspindeln har jobbat bra

Blött

Tispa

Tispa ler alltid när hon kommer in:)

En skön träningstur i blöta maker hade jag med vår jämttik igår. Inga bilder på ståndskall men ett bra jobb av henne.

Nu är säckarna packade för ripjaktspremiär! I morgon smäller det:) Lycka till alla fågelhundsägare med jakten, nu ska vi njuta!!!

tisdag 23 augusti 2011

Fisketrappan

Öringarna fortsätter sin vandring uppöver Dammån. Johan vittjade igår. 12 firrar var det varav den största vägde 4,6 kg. Trappen är nu stängd för turister men vägning och mätning av dem fortsätter ett tag till.


måndag 22 augusti 2011

Rappisträning och björnjakt

Idag har vi haft stående fågelhundar på besök i Getåsen för att träna på rapphöns inför stundande fågeljaktspremiär.

Det var fem olika raser representerade; engelsk setter, gordon setter, korthårig vorsteh, weimaraner och en strävhårig vorsteh. Det är så häftigt att se de olika rasegenskaperna men fram för allt de olika individegenskaperna hos hundarna! Vissa hundar behöver stöttning och hjälp med självförtroendet och andra behöver "tas i" ordentligt för att visa var skåpet ska stå. Alla åkte hem med olika "läxor" att träna vidare på. Rapphönsen sköter sig kanonfint och bjöd på några riktigt långa löpor och avancer för hundarna.

Tack och lycka till med era hundar ni som var hos oss idag!

Under tiden jag och Johan hjälpt andra att träna hund har våra bekanta varit ute på björnjakt. Jag fick två mms under träningen på skjutna björnar från våra Jämtländska skogar! Grattis till skyttarna och till fina hundarbeten:)

Nils-Olof Bäckebjörk med sin gråhundstik Dessie efter väl utfört arbete. Gratulerar!!!
Nils-Olof har gått flera hundutbildningar hos oss med sina trevliga tikar;)

Fick denna bild från Fredrik Myhr, Exclusive Adventures, där de också lyckats skjuta en björn idag efter ett fint hundjobb.

Jägarexamen, Grupp 18-21 augusti

Här är sista gänget för året som avlagt sin Jägarexamen hos oss. 11 st härliga jämtlänningar bestod årets sista jaktgrupp av. Ut och "härja" runt och lär er mer om djur och natur nu och skicka gärna små rapporter från era bravader :)


Till Tony och Bruno säger vi TUSEN TACK för alla examinationer i år!

Nu ska vi jaga och träna egna hundar ett tag:)

söndag 21 augusti 2011

Sista Jägarexamengruppen för detta år

Då var alla våra grupper avklarade för detta år. Skönt att det är avklarat och skoj att sååå många nya jägare har chansen att ta med geväret ut i det vilda och prova lyckan!

I denna sista grupp som tog sitt körkort idag var det två st som får skjuta om älgprovet men de kan jaga allt småvilt, med sin nuvarande examen:)

Tusen tack till Dan och Anders som var instruktörer de två sista kursdagarna. Ni är helt enkelt kanonbra! Det ser vi när vi läser utvärderingarna!

Det är många individer och nya bekantskaper som varit på kurs under det gångna kursåret. Vi vill tacka er alla för trevlig samvaro och hoppas att ni hör av er om ni har frågor och funderingar. Vi kommer att höra av oss om vi behöver er specialkompetens:)

Bilder kommer på den sista gruppen också, bara jag fått hem kameran som är på vift...

fredag 19 augusti 2011

Bockjakt

Anders, en av våra instruktörer och guider, sköt denna fina bock idag på morgonkvisten. Gratulerar till detta gör vi:)


torsdag 18 augusti 2011

Det händer saker i grannbyn till Getåsen - Läs om Myckelåsen och enterprenörskap

En härlig artikel i Svenskt näringsliv om entreprenörskap och framåtanda från vår grannby Myckelåsen: http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/ostersund/industriell-know-how-i-jamtlandskt-jordbruk_137975.html

Vi säger lycka till och glädjs åt kommande samarbete och utveckling:)

onsdag 17 augusti 2011

Två Landinare, rapphöns och skytte

Johan hade hagelskytteträning i dag med två träningssugna personer och så hade vi träning med två genomarbetade strävhårsvorsterar från Landinarnas kennel. Stanna kommandot satt verkligen bra och tiken, Irma, hade flera klockrena stånd. Även hanen Bamse, stod fint några gånger. Tack till trevliga ägare med duktiga hundar!

Pang!

Hanna, vår praktikant har blivit en hejjare på att fånga rapphöns:)

Landinarnas Irma står stramt och sköter floget perfekt!

Hundar i träning och tillfälligt fel på bloggen samt husförsäljning

Efter avslutad Jägarexamenskurs har vi haft skyttar i träning, Björnpasset och en gråhund som varit här för att få hjälp med sin osäkerhet mot folk. Vi har också röjt(hos oss passar röjt bättre än städat) lite i huset eftersom vi har visning av det på söndag. Intresserad av en ny bostad, klicka in här:
http://beskrivningar.capitex.se/objdesc.aspx?GUID=3TT2CIMMKVNID5IA&TYP=CMVilla&Skin=Storsjomaklarna

Hunden som var här hade samma problem som en gråhund jag hade för två veckor sedan. Det hela handlar om att husse(flockledaren) inte hanterat sin hund på rätt sätt från valp. Detta stöter jag ofta på, särskilt bland älghundar. Det gäller att redan som 8 veckors valp hålla din valp i famnen och smeka, ta, känna, titta på tänder, tassar osv ofta och mycket. Det är också viktigt att INTE släppa ner valpen förrän den är lugn i famnen. Där gör de flesta fel. Valpen börjar nafsa, bita och gnälla och blir nersläppt! GÖR INTE DET! Hantering/visitering är en JÄTTEVIKTIG del i en hunds liv. De förstärker relationen och bygger upp förtroendet hund-förare. Fortsätt sedan att ta i och visitera din hund resten av livet. Du spar även mycket av veterinärkostnaderna om du upptäcker "små blessyrer" i tid

När jag dömer hundar på utställning och hunden morrar/biter när jag ska titta på tänderna så är det här det har brustit. MEN det är inte försent att börja träna!!!

En sak till idag... Det är nå´t fel p bloggen så den visar inte bildspelen jag lagt ut från Jägarexamen. Håll er till tåls så kommer den igång igen:)

Nu blir det träning av tre hundar på rapphöns samt tre hagelskyttar som vill ha instruktioner och förbättra sitt skytte!

söndag 14 augusti 2011

Jägarexamen, Grupp 11-14 augusti

4 intensiva roliga dagar med nyutbildade jägare är till ända igen!
Denna gång var det människor från Kalix( numera Skellefteå) i norr till Katrineholm i söder.

Vi på ForsWards vill tacka för trevlig samvaro och önskar er många trevliga jakter framöver. Tack också till Hanna(praktikanten)för all hjälp under dagarna.

Vi vill GRATULERA vår egen dotter, Emma, lite extra till avklarad jägarexamen!

Se bilder från dagarna här nedan:

fredag 12 augusti 2011

Artikel om oss och vårt "tokeri"

Lars Dahlström reporter för ÖP (Östersundposten) har skrivet en artikel om oss som går att läsa i deras jaktbilaga: http://op.se/nyheter/extralasning/1.3797175-de-satsar-allt-pa-jakt-och-hundar

torsdag 11 augusti 2011

Eftersöksgrenar på Sångbergare

Både Greis och Roda från Heras kull med Hojt har tagit varsitt 10/10 på eftersöksgrenarna i öppenklass, nu i dagarna! Härligt jobbat av både hundar och hussarna, Ingemar och Kent,, GRATTIS!!!

onsdag 10 augusti 2011

Skytte och rapphönsträning

Våra rapphöns får verkligen träna på att flyga och hitta hem igen vilket de är duktiga på att göra nu. Vi har haft många hundar och ägare som varit och tränat under början på veckan.

Dessutom passar några på att skytteträna sig själv inför fågeljakten. Flera av skyttarna får rådet att höja sina kolvar för att geväret ska passa bättre.

Denna vecka (och nästa) har vi en ny praktikant hos oss. Denna gång är det från Forshaga akademins Viltvårdslinje. Hanna heter hon och är väldans intresserad av hundar:)


Hugo i ett fint stånd

Weimaranern Elza står och är helt lugn i floget


Johan kollar in så att det går rätt till på skyttefronten. Här är det Hanna som får råd.

söndag 7 augusti 2011

Jägarexamen med 100 % som klarade "kortet"

Ja, då var ännu en utbildning med Jägarexamen över. Det är alltid lite tomt när sista dagen är klar och alla åkt hem till sitt. Under 4 dagar coachar vi instruktörer, de blivande jägarna, från morgon till kväll och man blir verkligen ett sammansvetsat gäng under dessa dagar.

Denna kurs var extra lyckad eftersom ALLA 10 klarade HELA examen från teori till älgskytte utan problem!

Kika på lite bilder i bildspelet, nedan, där Elias (vår praktikant från Dille Gård) lär ut hur man tar ur bröstbitarna på ripa, morkulla och duva och så kan ni se vad duktiga skyttar vi hade med oss denna gång.

Gratulerar så mycket till ert Jägarkörkort! Kom ihåg att det är nu det börjar... Ut i skogen och upp på fjället och skaffa erfarenheter!

Tack till den superbraa praktikanten Elias. Vill du ha jobb som instruktör nästa år så är du välkommen till oss:)

fredag 5 augusti 2011

Jägarexamensutbildning igång igen

Nu är vi igång med en ny kurs i Jägarexamen och har hunnit avverka fällor och fångst, lockjakt och bulvaner, hundar och eftersök, skottplatsundersökningar samt tränat en hel del skytte.

Muskot och Kalla var med och demonstrerade hundar och eftersök. Här ligger de för att varva ner innan det är dags för att leta upp en gömd fågel.

Muskot startar sitt eftersök...

...och hämtar truten

Kalla avlämnar fågeln

Lite artkunskap på flora skadar inte att få med sig när man är ute i skog och mark. På väg till mårdfällan i skogen visade jag Sveriges vanligaste växt: Blåslav.

Jakob från Schweiz tränar kulskytte

Jonas testar också att skjuta med stöd

Elias (praktikanten, PDJ´n) instruerar Ingrid i att skjuta med skjutkäpp

onsdag 3 augusti 2011

Gåsjakt

Gåskropparna testas på gräsmattan


Till Johans STORA förtjusning har Jonas( Johans gåsjaktskompis) införskaffat nya gåsbulvaner. Det är jättefina helkroppsbulvaner så nu är planerna och förväntningarna väldigt högt ställda inför kommande gåsjakter:)

Synd att jag inte fick med deras yttryck, på bild, när de öppnade kartongen med de nya skalen.. Det var som smågrabbar på julafton ;)
Kvällens övningar med våra egna hundar blev simträning. Nu trappas konditionsträningen upp mer och mer. Alla hundar som används till jakt måste ju vara i fin form när startskottet för jakten går. Tassar, leder, muskler, skelett ja hela den fysiska funktionen ska ju vara klar när det är dags för jaktstart!!

Johan har tränat hagelskytte med två tjejer idag och haft en tjej och en kille på kulskytte så det är verkligen glädjande att många tänker på sig själv och vapnet också inför jakten.

Själv har jag tränat två hundar på rapphönsen. Båda två fick ha lina på då de inte var riktigt färdig i lydnaden på fågel. Bättre att hunden får göra rätt, rätt och rätt och träna vidare på stoppet:)

Simträning bjuder även på roddträning för husse, inte dumt! Elias(praktikanten) simtränade sin tik Ylva också.
Tispa närmar sig land och når botten med tassarna. Så skönt med en simtur i värmen.

Muskot skakar av sig vattnet i vattnet ( måste vara en dum vorsteh!!)

Hundarna simmar efter båten in mot land.
En snygg jämthundstik efter ett bad i Storsjön

Härliga sommarkvällar bjuder på fina bilder
Elias från Dille Gårds naturbruksgymnasium är på praktik hos oss denna vecka med sin jämthundstik Ylva

måndag 1 augusti 2011

Fäviken Game Fair 2011Ja, då var de tre dagarna med Fäviken Gaim Fair över. 28 000 besökare under mässdagarna är inte illa. Solen var med oss alla dagar och blev nästan lite jobbig under söndagen, men hellre det än ösregn!

Vi, som i år jobbade tillsammans med ett härligt gäng i Landbystältet, är väldigt nöjda med dagarna och träffade verkligen många trevliga bekantskaper både nya och gamla. Mailboxen var full när vi kom hem, det var önskemål om skyttelektioner och träning av hund på rapphöns! Skoj! Ni som vill ta Jägarexamen får hålla er till tåls till nästa år. Men det går bra att boka redan nu. 10 st har redan bokat för 2012

Vi hade förmånen att bli bjuden på middag på Magasinet i Fäviken av Landbys ägarkvartett under lördagen och det var verkligen en smakupplevelse. En måltid hos dem kan vi verkligen rekommendera!

Vi vill passa på att tacka alla som skötte matserveringen för all Landbyspersonal under dagarna. Det var suveränt jobbat!

Säljare från Stalon var på plats och demonstrerade ljuddämpare.

P-A visar ett vapen för en intresserad tjej.

Peter och Johan hjälpte till att sälja Härkilas kläder och kängor. Här berättar Johan visst nå´t skoj :)
Bruno och Hans skötte kassan som krånglade en hel del p g a mååånga på nätet samtidigt, i lilla Fäviken... Kan det vara alla Iphonar som bidrog med segt nät också kanske?..

Ante pratar med delar av Exclusive Adventures guider och björnjägare. I bakgrunden syns vårt skyltmaterial.

Alpina kängor fanns också på plats i Landbys montern

Det var ett stort och rymligt tält som Landbys huserade i under mässdagarna


Härkilas kängor fanns också på plats

Kikarsikten och vapen såldes också förståss. Här testas en kikare.