tisdag 29 januari 2013

Glad Jägarexamenselev

Vi fick ett härligt mms av  Karin Lundgren från Täby, som tog sin Jägaerxamen hos oss under 2012. Hon sköt sitt första vilt för sin egna hund, en petit basset griffon vendeen, på drev under helgen. 

Alla ni som jagar vet vilken känsla det var .... 1:a viltet!! Att dessutom få skjuta för sin egen hund förstärker känslan oerhört mycket.

Stort grattis Karin från oss!

Jägarlycka!
1.a viltet samt att få skjuta för egen hund :)

Toppfågeljakt

I dag har Johan varit ute med en annan Johan och jagat Toppfågel. 

Det blev en orrtupp för Våran Johan medan "HillebergsJohan" fick se 4 st, men ingen kom med hem i säcken. En härlig dag har grabbarna haft såklart ute i skogen som idag bjöd på mildare väder än på länge.

Apportering olika viltarter
Vi har det bra förspänt med apportvilt i vårt hus eftersom här jagas och fångas grejor i fällor under hela säsongen. Vickan, vår 1- åriga vorstehflicka fick såklart testa att apportera orrtuppen, vilket hon fixade med bravur :)

Jag tror det är bra att man varierar viltet och apportföremälen ofta och mycket så att hundarna lär sig att "APPORT" betyder hämta och bär hem, oavsett vad det är för nå´t.

Stödbenen kommer väl till pass när det blir långa håll

Vickan fick såklart träna på apportering igen!

söndag 27 januari 2013

Sångbergets Peppar (Otto) 5:a och 6:a på Drag SM!

Vi har glädjen att gratulera Jonas Persson och Otto (Sångbergets Peppar) som är efter Ormkullens Grym och vår Hera. Denna kull är ena riktiga Hejjare på drag. Grym är ju faktiskt Trippelchampion, drag, jakt och utställning, så det är väl inte så konstigt kanske :)

Det hänger förstås på föraren också, du måste vara riktigt vass själv på skidåkning för att nå bra placeringar såklart!

Här nedan kan du se tävlingen på SVT-play. Jonas har Nr. 12 och gick faktiskt ut som 2:a när de bytte till linkörning!! Kanonbra jobbat Jonas  o Otto:)

Svt-play

lördag 26 januari 2013

Renovering och mård (igen) samt apportering

Johan renoverar vår lägenhet i stan samt övervåningen i vårt hus under vardagarna. För att klara renoveringen måste han bryta av med fysisk aktivitet nu och då och fredagens skidtur resulterade i en mård i en av fällorna igen!

Mina vardagar består av lärarjobb igen. Jag jobbar heltid nu t om mars månad. Det är ju så kul att vara med barn och ungdomar och följa deras utveckling. Precis som med unghundar:)

Vår 1- åriga vorstehtik, Vickan, njuter av att få apportera nya viltarter. Hon är verkligen en spontanapportör av stora mått :) Muskot har faktiskt inte en suck att hinna med om vi skickar dem samtidigt på apporten (eller så ere för att han är Gemtleman!)

Det har varit en rad vackra dagar hos oss, men kallt.. Mellan - 20 och -30 grader nu i 2 veckor!!

Husse och hundar nöjda med dagens byte


Vickan när hon mår som bäst!

Muskot vill också:)

Vacker gul "spegel" på dagens mård

Galopp, in till husse med apporten



söndag 20 januari 2013

Hundträning och toppfågeljakt

Hundar och träning vintertid
Under vintermånaderna "vilar" våra hundar, alltså från jakt och träning som hör därtill. Däremot får de stora doser av konditionsträning i form av skidåkning, slädturer och springa- lös- i -snö-träning.

Jag tror det är viktigt att variera träningen och ha roligt med sin hund på annat vis än jakt och jaktträning. på det viset får man en hund som är sugen på träning av olika former året runt :)

Unghundarna får också börja rätt tidigt att dra och få upp glädjen i det! Givetvis springer de lösa också stundvis.

Toppfågeljakt
Johan och jag tog en sväng åt varsitt håll på skidor för att jaga toppfågel,  vi fick ingen fågel med oss hem men en fin naturupplevelse!

Dan åkte skidor med unghundarna Vickan och Plira som verkligen gillar att jobba!


Fantastiskt vackert är det med vinter och rimfrost

Ett skidspår i orörd terräng är bland det vackraste som finns.

Man får leva på "gamla meriter" när det är  lite fågel. Denna tupp sköt jag för 2 år sedan. Fjolårsvintern var det ju rehab för min del. Så nog är jag lite sugen att hitta en fin svart tupp denna vinter ;o)


Drag
Emma tränar Muskot och sig själv inför Vindelälvsdraget. Vi ska köra det även  i år för det var sååå kul förra året, vilket var vår debut! Vindelälvsdraget är ett staffetlopp på skidor och med hund som pågår i 4 dagar och går från Ammarnäs till Vännäs by.

Jag och svägerskan är coach för ett Ungdomslag från bygden med omnejd. De tränar tillsammans och har kul :o)

Klicka här för att se målgången: Draghundsträning inför Vindeln 2013!

Sångbergets Roda har valpat

Roda har valpat!

Ur Heras 1:a kull med Tvärnypets Hojt har nu Roda fått sina valpar med Ormkullens Nitro:)

4 tikar och 3 hanar blev det. Valpningen gick smärtfritt, förutom att en valp var döfödd, men det fixade Roda också själv.

Vi önskar Kent och Getrud lycka till med valpkullen och hoppas att de får många bra valpköpare som vill jaga och jobba med sina hundar!

Roda med valpar

Mat, mat och mat!!!

tisdag 15 januari 2013

Fler utställningsbilder och resultat från Orsa

Fler bilder från utställningen i Orsa kan du se här om du klickar in på utställning och Orsa:

Dalarnas älghundklubbs hemsida

söndag 13 januari 2013

Lyckad viltvård, älghundsutställning och en ny (liten) hund i familjen

Predatorjakt
Johan har åtlat för räven under en period nu och i fredags gav det resultat! Då fick han skjuta en räv på åteln. Den hade varit fram redan i 19-tiden och blev rejält utskälld av hundarna. Efter det återkom den i 21- snåret och då var mannen redo.

Johan fortsatt sin viltvårdshelg under lördagen med att vittja mårdfällorna och då hade en av mårdarna hoppat i fällan.  Helgen innan hade vi gjort honungsmackor och stoppat i som agn, det gjorde tydligen susen.

Hundutställning
Jag dömde älghundar i Orsa under lördagen. Det var roligt att se så hög kvalité på gråhundshanarna. Arild Berget från Trysil, som dömde jämtarna, sa lika om jämthanarna.

Här kan du se några bilder från utställningen:
Bilder från Orsa på  Facebook


Fällan "Trapper 90"  fungerar bra på mård

Mården gillar honung:)
Årets 1:a räv på åteln

Ny flockmedlem- en liten kille
Karin, äldsta dotra, och mågen Andreas har köpt en chihuahua, inte direkt någon jakthund, som alla de andra i flocken. Spännande att följa utvecklingen på en så liten hund. Jag har hunnit se att det är mycket kamplust i den lilla kroppen. Han har hälsat på alla våra hundar och det var inga som helst problem :)

Det vi upptäckte var att han sprattlade och ville loss när man la honom på rygg. De har nu jobbat med det och idag ligger han lugnt när man tar i honom! Det är minst lika viktigt att en liten hund inrättar sig i ledet som en stor hund. Varför tror ni så många har problem med sina små hundar???

Chihuahuan "Biffen" i ryggläge



Det är rätt häftigt att se att en stor hund, vorsteh kan leka med en liten , Världens minsta faktiskt, chihuahua. HUndarnas språk är fantastiskt att studera.

Se filmklippet p ådragkampen mellan Vickan och Biffen:

Vickan och Biffen




onsdag 9 januari 2013

Kalla har har fått ett nytt hem

Nu har Kallat flyttat för gott och vi är kanonnöjda med omplaceringen. Hon fick komma till ett hem där hon får vara hund och ingår i en flock på 4 tvåbentingar och 2 andra hundar.

Se mer här: Kalla är omplacerad

måndag 7 januari 2013

Isnätsfiske och tjädertuppar

Nytt år innebär nya isnät ute på Storsjöns is för vår del

Vi äter ju allt som härstammar från naturen och bjuder även på det under våra kurser. Bror, far, svärfar, brorsbarn och Johan hjälptes åt att lägga ut dem och har nu gjort ett schema för vittjning av dem, så nu ere bara att hoppas på god fångst!

Vi åker mycket skidor och släde med våra hundar så här års och här om dagen när jag körde som kom det 2 fina tjädertuppar och seglade förbi. Då blev det lite extra fart under skidorna en stund:O)

En annan dag när Dan var ute på en tur med skotern då satt det två herrar i topp, minnsan:)

Isnätsfiske är en riktigt gammal fångstmetod på Storsjöns is

Det är mycket is på vår stooora sjö

En fin svart tupp i topp

Här är de två av dem

söndag 6 januari 2013

Härlig relaltion barn och hund

Detta videoklipp är helt underbart tycker jag. Vi jobbar mycket med att få hundar att vara naturliga följare och ha koll på oss flockledare under våra utbildningar. 

Här är en film som bevisar att det går:)

Klicka in här får du se: "Följare"

onsdag 2 januari 2013

Hundkursdatum för våren finns ute

Nu finns kursdatum ute på vår hemsida för dig som är intresserad av att träna dig och din hund här hos oss :)

Klicka in här:
Kursdatum för våren 2013

Välkommen med anmälan!