onsdag 31 oktober 2012

Sångbergare på prov

Under hösten som gått har några av våra valpköpare startat på prov

Sångbergets Chili med husse Erik var på Långtora och startade i ökl på fältprov i måndags. 7a på fält och 6:a på apporten för honom, där var 1:a priset nära... Tidgare i höst har hon också tagit en 3:a i skog och lägger man då till hennes 1:a i ukl från förra året så har hon pris på alla fältslag! Det är verkligen bra jobbat av hund o husse:)

Sångberegts Hebbe startatde i ökl på fjäll och fick ihop till ett 3:dje pris. Härligt jobbat av husse som gick sitt första jaktprov!

Sångbergets Greis har också han, med husse Ingemar, tagit en 2:a i ekl i skog denna höst och det är en fin, fin prestation med den usla fågeltillgången. Mycket bra kritik fick Greis av domaren den dagen.

Sångberegts Roda har även hon startat i ekl på fjäll under hösten och presterat bra med inte lyckas ända fram. Husse och matte är kanonnöjda med henne som jakthund och har haft bra med fågel hem från fjället :)

Sångbergets Muskot har vi också startat 2 ggr. men fått eff, får se om vi får till ett fältprov på honom innan hösten är över. Fjället verkar förbli vitt...

Vi är så glada att ni som valpköpare vill starta era hundar på prov och såklart det viktigaste att ni jagar massor med era hundar!

Grattis till pristagarna och alla jägare som fäller fågel för sina Sångbergare :)

tisdag 30 oktober 2012

Sångbergets Kanel levererar

Idag fick jag en fin bild som gör oss, alla ForsWardare och Sångbergare, varm i hjärtat! 

Kerstin (blott 17 år) som jobbat så bra med sin Sångbergets Kanel, har nu fått fälla hans första fåglar (5 st) på fina fasanlöpor på Gotland!

Stort grattis till både hund, glad matte och duktiga skyttar!

Det är så härligt med tränings -och jaktsugna valpköpare!

Matte Kerstin och Kanel med en av fasanerna som skjutits

Älgtjur på film i trädgårn´

När jag kom hem ena dagen från vår jakt i södern´ stog denna älgtjur endast 40 m från mig och var inte alls särskilt rädd :


I Jämtland skulle inte älgen varit så "tam" kan jag lova :)

Muskot sitter bredvid mig och kollar!

Jakt i södern´

Vi som jobbar med Jägarexamen, jaktguidningar och hundutbildningar hos oss på Forswards var bjudna på gästjakt i trakten kring Lidköping under 4-dagar och tänk så mycket vi fick uppleva och jaga!

Anders och Dan åkte ner en dag tidigare än Johan och mig för att jaga vildsvin och rådjur. Den dagen var djuren listigare än Norrlänningarna så de fick inte fälla nå´t men fick höra fina drev och i a fall se svinen:)

Dag 1 för oss bestod av jakt på Kinnekulle, det lär ska hysa en av Sveriges största Dovhjortsstammar. Mycket skoj för oss att se så många dovhjortar. Tyvärr fick inte vi skjuta några men vår jaktarrangör fick fälla en kalv. Alla vi fick se dem och fascineras av deras "gummibollshopp".

Muskot fick gå som stötande hund på klövvilt på  sista såten för dagen, vilket han fixade med glans. Han stötte en spetsdov på hundföraren som kommenderade "stanna" vilket han gjorde och jag sköt en råbock för honom där jag också kunde kalla in honom från löpan. Det är ju viktigt att en vorsteh som jagar klöv går att få stopp på när man vill. Annars blir det inte bra!

I skymningen bjöds det på andjakt och vi fick några änder och Muskot, som var den enda av våra hundar som fick följa, fick apportera såklart!
Dan med sin räv skjuten på Kinnekulle, han e´en riktig viltvårdare han:)

Ulf med sin dovkalv

De har tydligen en tand i överkäken också dessa dovhjortar

En körtel under ögat fick vi lära oss att de hade också

Min lilla bock

Muskot fick jobba som stötande hund och det gav resultat. Jag fick skjuta en liten bock
Anders "nöp" också en räv

Viltparad efter 1:a dagen. Det är vi inte vana i Jämtland



Dag 2 började med ett försök på gås. Men de "sket" i att komma så då testade vi gräsänder och det gav resultat. Sedan blev det jakt ut mot Hindens rev. Herman (tax och tysk jaktterrier) bjöd på ett fint drev där jag såg get och kid men för på långt håll för att skjuta.

Nästa såt gick Ulf med deras nyförvärv, en wachtel med namn Nestor, endast 6 månader. Han stötte och drev get och kid rakt i famnen på Johan. Gissa om både Johan och Nestor var glada! Så kul att se en så ung hund jobba med hjälp av sina naturliga anlag.

Fram mot kvällskvisten körde grabbarna en kort jakttur till medan jag gick och tränade Muskot på fältsök. Tror ni inte att de blev mer vilt i backen.  Dan och Johan fick skjuta ett varsitt djur till. Helt otroligt vad viltrikt det är nere i södern´!

Sexiga karlar i morgonens outfit

Muskot är skärpt och väntar på gässen som inte kom...

Änder blev det i a fall på morgonkvisten och...

...lite apportering  för Muskots del

Johan som fick fälla tackvare Nestors insats :)

Kvällsjakten resulterade i 2 kid



Dag 3 delade vi upp oss. Dan och Anders jagade rådjur och fick höra fina drev samt skjuta ytterliggare rådjur. Johan och jag jagade fasan, men det tar jag i ett annat blogginlägg.

Vi ber att få tacka så väldigt mycket för fina jaktdagar med mycket vilt, fina drev, supergod mat, bra boende och oerhört trevligt sällskap av båda  familjerna Djerf´s och Dackemark´s

söndag 21 oktober 2012

Lidköpingsbor på älgjakt

I helgen har vi Lidköpingsbor (Skalunda) på gästjakt. Denna helg är det älgjakt som gäller och igår fick Djerfen skjuta "ena" ko, jämsksa "e ku".

Nils, yngsta hundförarn´i laget sköt ko och kalv på ståndskall för sin duktiga jämthund Zingo, igen! Skitkul när det blir skjutit på fina och bra hundjobb:)

Idag är det älgjakt på hemmaplan som gäller :)

Gästjägaren Ulf fick skjuta en ko i går

Nils är en hejjare att köra älgdragarn´ och ännu mer "hejjig"på att skjuta älg:)

Oxkalven var en riktigt stor "pjäs"

Skalundaborna har egna signalkräftor i dammar och vi hade nöjet att få koka dem. Nytt för oss och väldigt gott! Nu blir det svårt att äta frysta från Ica´s frysdisk!!!


Vi fick lära oss mycket om kräftor. B l a att klorna växer ut om de mister en...
Hera har fått följa Magnus Hansson till Dalarna på en helgsemester och tänk vilken lycka för henne att få jaga!! Skit detsamma vad, bara hon får jobba vår gamla tant, så är hon nöjd :) När man har många hundar blir de gamla ofta bortglömda och får stå tillbaka för de yngre...

.

tisdag 16 oktober 2012

Hundar och hundmöten

Både igår och idag har jag haft hundar här hos oss vars ägare ville ha hjälp med hundmöten.

Jag har i a fall konstaterat en sak och det är att DU som ledare/hundägare ALLTID ska vara NR.1. Låt inte hunden vara den som går( stretar i kopplet) före och tar han om dig... Hunden, oavsett om han är osäker och rädd eller en säker tuffing, skall ha sin givna plats lugnt och fint på sidan eller bakom sin förare DÅ går hundmöten bra.

Tänk på att vara LUGN och uppträd som en god ledare. Börja inte "härja" och dra och slita i kopplet, skrika, Fya och nejja hunden för då känner den att du tappat fattningen och MÅSTE vara med och ta över situationen genom att skälla, morra eller göra utfall... Behåll lugnet och kör "Följ-mig-övningen, vet ja! Sänk axlarna, slappna av, sjung, eller vissla på en trudelutt så att hunden känner att du är cool och har koll på läget :)

Lycka till och välkommen tillbaka!

måndag 15 oktober 2012

Slut på träning med fågel och kurstarter i november

Nu måste jag meddela att vi avblåser all träning med fågelhundar på rapphöns. Vi har så lite rappisar kvar och de är inte av bästa kvalité. I år har vi verkligen haft dålig fågel från uppfödaren. Uppfödaren hade ju problem från starten med dåligt/felaktigt foder så det har hängt med under hela säsongen, tyvärr.

Här ser man vad viktigt det är med en bra start i livet oavsett om man är fågel, hund eller människa eller JA, allt levande, behöver en BRA start i livet!!

Vi tar gärna emot dig och din hund för annan träning såklart.

Här nedan ser du kurser som vi håller i november:
Kursstarter i november

söndag 14 oktober 2012

Hundar i träning på fågel

Många trevliga hundar och hundägare har jag haft i träning i dag.

Två strävhår, två korthår och två gordonsettrar som ville komma i fågel under ordnade förhållanden. Alla hade haft så lite fågel på fjället för sina unghundar att de ville vara säker på att få situationer och de fick de alla!

Hade också två hundar och ägare som var uppe i elitklass som ville träna sina hundar själva vilket de gjorde och fick till bra träningsmöjligheter inför nästa elitklassprov för deras del.

Önskar er alla lycka till!

Ni som har unghundar tänk på att skynda långsamt . Det är ingen panik att få fram sin hund- Tänk på att ni skall jaga tillsammans i många år:)

Jobba med grundlydnanden och relationen så kommer det att bli bra ska ni se och kom också i håg att ni har olika individer allesammans!

lördag 13 oktober 2012

Familjejakt i Getåsen och fler älgjaktsbilder

Idag jagade vi i familjen här hemma och det resulterade i att både Herr och Fru Fors Ward sköt en varsin älg. Jag en kalv och Johan en pinnoxe. Inga hundarbeten att tala om men licensen betas av sakta men säkert. Granta som jag hoppats så mycket på i höst jagade rådjur idag istället för älg.... så det kan gå!!


Plira (Elin och Dans valp) fick vara med och "känna in" lukten av  älg. Här är Johans fina trofé från dagens jakt :)


Ola, gästjägare från Göteborg, fällde denna tjur i går i Gäle

Denna oxe skikcade min bror; Pär, bild på  från en av hans jaktguidningar i Anariset. Denna oxe föll  och bröt nacken så det behövdes inget bly i honom. Han hade väl hört talas om blydebatten!!

fredag 12 oktober 2012

Hundar i träning och älgkött

I dag har Daniel haft ett gäng stående fågelhundar i träning och han rapportera att han haft en riktigt trevlig dag. Sånt´är skoj att höra. Jag fick också positiv respons från hundägarna i form av mail och sms så jag förstår att de också var nöjda med dagen. Dubbel lycka alltså :)

Johan och jag fortsätter att jaga älg. Nu är slaktboden rätt full i Gäle, så imorgon blir det jakt här hemma i Getåsen för vår del. Under kvällen i kväll har vi haft en trevlig middag med jaktlaget. Tack för härligt umgänge!

Mycket älgkött blire´

tisdag 9 oktober 2012

Mera älgjakt

Pontus tog sin jägarexamen hos oss i fjol och i år har han fått följa pappa(alltås min pappa) på älgjakt tre gånger och idag då fick han tillfälle att skjuta!

Snacka om bra läromästare. Pappa har ju jagat älg i en oherrans massa år (82 år nu) så där har Pontus en bra levande lärobok att ösa ur :)

Grattis och lycka till med fortsatta jakter!

Johan sköt också en älg i dag, igen... en ko som kom och hälsade på på hans pass :)
Pontus och hans 1:a älg

måndag 8 oktober 2012

Bra helg och två älgar första älgjaktsmorgonen i oktober:)

Helgen som var gick i "arbete-på-gårdenanda"

Johan snickrade bord till alla kursdeltagare som blev väldans snygg. Vi "matade" mårdfällorna med rådjursvom och gåsslakt så att mård och mink ska veta var det finns mat.

Sist men inte minst tog vi och gjorde en jaktpremiär på våra utsatta fasaner.

Muskot skötte fasanlöporna riktigt snyggt och Vickan var också med och skötte sig finnemang :)

I dag var det älgjaktspremiär igen efter uppehållet och jag gick med Tispa på fm. Det resulterade i två skenupptag som båda gick på grannlaget :(

Den andre hundföraren hade ett upptag på en oxe som gick rakt på Johans pass... där blev det stopp för honom med hjälp av en 308 :)

Dan (mågen ,instruktören och guiden) jagade på fjällmarken idag och sköt en oxe efter 40 min. ståndskall av Aramis. Skoj!

Ny älgjaktsdag i morgon och nya möjligheter!


Nya fina, praktiska bord att sitta vid när vi fikar under hundträningarna


Båda grabbarna lika glada över gårdens 1:a fasanjakt

Apportering av fasan var coolt tyckte Muskot

Vickan fick också testa och tyckte det var minst lika coolt

De e´vackra varelser de här fasantupparna
Johans tjur blir hemtransporterad

Dan och Aramis eftetr 40 min ståndskall

fredag 5 oktober 2012

En härlig fredag

Vilken härlig arbetsdag jag har haft idag!

4 strävårsvorstehrar har varit här och tränat på fågel. Deras ägare tyckte att de fått på tok för lite situationer på fjället för dem och valde därför att koma hit och garanterat "komma i fågel".

Det var två syskon från Glesbygdens kennel som var här på förmiddagen och på eftermiddagen var det 2 andra mycket trevliga individer som jag inte kommer ihåg härstamningen på. Det som var så glädjande med de två på eftermiddagen var att hundarna var väldigt fint genomarbetad och hade en fin, fin relation med sina förare. Sånt´blir jag sååå glad av att se!

Mycket trevliga och duktiga hundförare med stor motivation att få till en bra jaktkompis av sin hund

Som grädde på moset denna fina fredag har Rut (Henrys basset fauve) drivit rådjur vilket resulterade i en fällning!

Grattis Henry och Rut:)




onsdag 3 oktober 2012

En bock till och gåsjkat

Jag hade hundträning på rapphöns i kväll och då small det från ett av våra rådjurspass!!

Johan hade "på känn" att det var dax i kväll igen. denna gång lite snyggare horn än förra bocken:)


Jag väntar och ser fram emot att Henry ska komma och släppa Rut så det blir ett fint drev ja´!


Kvällens bock hade finare horn än den tidigare


1a bocken behövdes spåra upp av "Heraflickan"


Johan är ju en "Allätare" vad gäller jakt och har såklart även hunnit med lite gåsjakt under hösten. Han har sina bästa gåsjaktskompisar med sig då såklart och då ere´ hagelskytte och teamwork som gäller!


En lyckad morgon
Söt!
Det går åt lite ammo...

En ny gåsjaktsmorgon. Det blir många rökta gåsbröst framöver:)


Erik, Chilis husse skickade också en bild från en lyckad gåsjakt i en annan ända av Sveriges avlånga land


Laserbehandling av hundar i förebyggande syfte och som rehab

Vi har haft ovanligt många skador på våra hundar denna höst och det tar tid för tassar att läka som ni vet... Inget man önskar mitt i jaktsäsongen presic!!

I dag testade jag att laserbehandla Heras uppskurna trampdyna och Muskots skärsår som han fått mellan två tår. Det ska bli spännande att se hur de svarar på behandlingen. Jag passade också på att låta Linda köra sin topp moderna laser på utsatta ställen på hundarna. Rygg, hals, framben och lårmuskler. Båda hundarna tyckte det var väldigt skönt och Muskot blev bra mycket mjukare i sin rygg efter behandlingen och stretchade självmant flera gånger efteråt :)

Denna behandling tror jag mycket på vad gäller förebyggande och såklart även när olyckan är framme som rehab. Linda Näslund som driver företaget har en otrolig kunskap inom hund. Hon är en framgångsrik uppfödare och handler av boxer och är exteriördomare med många uppdrag.

Har du fått en sprucken trampdyna på din hund under jakten? Tveka inte - Åk till Linda!!

Här hittar ni henne på hemsidan:
http://www.lindalaser.se/

och på facebook:

http://www.facebook.com/pages/Linda-Laser-Hund-h%C3%A4stakupunkt%C3%B6ren/179484825439810


tisdag 2 oktober 2012

Nya kurs och- träningsdatum ute på hemsidan

Nu finns nya kursdatum ute på vår hemsidan!KLicka in här för att se datum:
 FORSWARDS:SE

Även en grundlydnad är inplanerad i höst


Till dig som tycker att du haft för lite fågel på fjället: "Vi har fågel att träna på"!