söndag 30 september 2012

Linköpingsfrämmande

Under 4 dagar har vi haft besök av Sö´länningar i form av Linköpingsborna Ulf och Ulf.

 Vi har jagat ripa, tjäder, orre och björktrast med dem.

Vi hade endast 3 ripor i luften under de två dagarna vi var på fjället. Kan tro att den stora mängden ren bidrog till att riporna flyttat på sig. Bra väder hade vi och hundarna jobbade som bara den för att hitta fågel åt oss. När det är lite fågel hinner man med lite florakunskap i stället... Nästa år förväntar jag mig att "Snömärkeslav" och "Ripbär" sitter som en smäck så vi kan lära oss nya arter. Om riptillgången fortsätter att vara liten kommer vi att lägga in ett Yogapass nästa år för Linköpingsjägarna :D

Dan tog med "grabbarna" på skogsfågeljakt med Tarras (finnspetsen) och han presenterade tjädertuppar för sällskapet som de också sköt på men de påstod att de var pansarförsedda, så tupparna är kvar till oss ortsbor :)

En björktrast fälldes, vilken tydligen hade tagit av sig rustningen och lämnade in.... På Magasin Fäviken köper de gärna björktrast till resturangen så det är bara att ut och träna skytte, gott folk:)

Innan Sölänningarna lämnade oss testade vi hur fasanerna fungerade att jaga på( dock utan bössa, 1 okt. i morgon!!) De verkar trivas här hos oss och Muskot hade riktigt trevliga arbeten på dem:)

Tack för trevliga upplevelser och samvaro Ulf & Ulf.  Ses i slutet av oktober då vi kommer ner!



Snömärkeslav

Här syns hur djupt snötäcket varit i vinter

Donna, nu 2 1/2 år är riktigt duktig nu och hade legat i hårdträning inför Sölänningsjakten

Vindsäcken Jerven är kanon för hundarna å´

Vackra höstfärger ere´

Rapporter från Jägarexamenselever

Suzan när hon trivs som bäst:)


1:a ripan!

Annika på fjället

Vi får fler rapporter från nyblivna jägare som avlagt sin Jägarexamen hos oss. Här är det Suzan från åredalen som rapporterar om sin och hennes kompis Annikas jaktframfarter:

"Sakta men säkert tar vi oss framåt på stigen som jägare

Annika har suttit på sitt första älgpass jag har skjutit min första ripa och vi har nu vapenlicens för både kula och hagel och vi har fått låna en kanonhund för fågeljakt

det går undan ....... när vi väl kommer igång och det här är verkligen vår grej

ps tur att jag inte åkte hem den där kvällen :=)))

jaktkramar från Åredalen

mvh
Suzan"

måndag 24 september 2012

Råbock

Johan kom hem från älgjakt och stack raka vägen ut och smög på en råbock han hade sett. Och SE det lyckades!

Hera fick hjälpa till att spåra upp den :)

Härligt med annat kött än älg och fågel i frysarna.




Jägarexamenselev med jaktlycka!


Linda tog sin Jägarexamen hos oss i sommar och nu har hon lyckats skjuta sin första älg. 

Grattis i massor från oss!

Läs här nedan hennes berättelse om 1:a älgen:

Hej på er!
Nu har jag varit ute i tre dagar på älgjakt, första dagen hade jag ståndskall precis nedanför mig det knaka o braka i skogen men såg den aldrig- pulsen steg kan man säga:)!

Andra dagen sköt dom två precis nedanför mig, en sprang emellan mitt och passen ovanför jag kände hur det skakade i marken- nära men en massa skog ivägen:( sen kunde det varit min tur, det va en 8-10 taggare som kom och gick i lugnan ro rakt emot mig. Jag lägger försiktigt an geväret och väntar på en bredsida, då fick den syn på mig och hoppade in i skogen. Det hade ju varit så kul att få skjuta en oxe!

Igår var det min tur!:) kom till andra passet för dagen. Jakten hade bara varit igång en kort stund då hundföraren frågar om hunden va hos mig? Det va han inte, jag står och håller koll efter hunden. Då rör det sig ca 50m nedanför mig där står hon, en stor ko. Jag lägger an och tänker på Annas ord- sikta inte för länge! PANG!! Jag sköt!!:) hon går över vägen och in i skogen, jag ringer hundföraren. Visste inte hur träffen satt. Men där låg hon (min lilla gumma);) 20m från vägkanten:) Ett skott, en hjärtträff:) En fin 30årspresent kan man säga!!:)


torsdag 20 september 2012

Studiebesök av kvinnor med skog och LRF

I går kväll gjorde ett gäng tjejer/kvinnor ett studiebesök här hos oss. Det var LRF som bjudit in kvinnor med skog till en träff hos mig. De ville se vad man kan hitta på med sin skog förutom att avverka den då förstås :)

Vi hade diskussioner om hur det är att driva ett skogsföretag och vad man kan hitta på mer än att driva traditionellt skogsbruk.

Jag visade hur stående fågelhundar jobbar, bjöd på fika vid grillkåtan, hade en föreläsning med Vilda Lådan som hjälp och när vi kom upp till Grillkåtan hade ett Skogsrå infunnit sig som berättade lite om sitt eget företag :)

Tack alla som var här för en trevlig kväll!


Skogsrået hade en tam "varg"
Rakborst av grävlinghår var en affärsidé som Skogsrået hade

Lite härligt färgsprak från naturen

Skogsrået hade grankvist i håret


Tjoho, krutet brinner

Vilken trollkonstnär :)

Hepp!!

Fika är alltid gott utomhus


onsdag 19 september 2012

Rekord i Fisketrappen

Under sommaren som varit har Johan jobbat i Fisketrappen i Åhn och i år blev det rekord av antal vandrande fiskar. Skoj!

Läs mer här:

Fisketrappen

tisdag 18 september 2012

Härliga hundar och hundägare

Individuella hundträningar
Har haft en del hundar här som har tränat på fågel samt hundar som har tränat på vanligt "hyfs". Hussar och mattar som tycker att de har problem med sina hundar gör väldigt klokt i att kontakta någon för att få hjälp med sina problem. 

"Problemhund"
En ung hane hade börjat nafsa folk i armarna och behövde lite "hintar" om vem som är Nr.1... Det skulle alltså inte vara han! Innan husse och matte åkte hem kunde han möta diverse hundar och folk kunde hälsa på hans husse och matte utan att han rörde en fena. Han hade förstått att det INTE var hans jobb att sköta hälsningssermonier. Hoppas det fortsätter så när ni kommer hem också. Om inte så är ni välkommen åter:)

Trevlig unghund
I dag kom en ung vorstehkille hit som hade varit på fjället ett antal gånger och endast haft ett stånd på ripa. Matte ville alltså få fler fågelsituationer för honom för att se hur han gjorde och jag kan säga att om jag vore hans ägare skulle jag vara kanonglad. 4 fågeltagningar med klockrena stånd och helt lugn i flog samt en stöt där han var lika lugn. Vilken kille!

Gordonsetter´s från Åshöjdens kennel
Ewa Posnér Storm och hennes man Sten har varit här några gånger och tränat på fågel. I kväll ville de genrepa inför ett jaktprov som går till helgen. De var helnöjda med träningen och vi önskar er STORT LYCKA TILL i helgen med 3 provstarter.

Ewa fick SKK´s Bruksuppfödarpris för 2:a gången. En otrolig prestation! Gratulerar till bra hundar och valpköpare!

Här kan ni kika in på deras hemsida: Åshöjdens kennel

Boviksbadets Lexus hade flera fina fågeltagningar idag hos oss

Efter träningen blottade sig denna vackra regnbåge

Heras tass läker fantastiskt bra! Vilket läkkött de har  hunddjuren.

Jägarexamenselev har skjutit sin 1:a älg


Fick ett mail från en glad nybliven jägare. Katharina tog sin Jägarexamen hos oss i år och se nu har hon fått skjuta sin 1:a älg. 

Stort grattis till dig från oss :)

Så här berättar hon om sin jaktupplevelse:

"Hej på Er!

Jag måste bara för tacka för vägen fram till min första fällda älgko. Hon kom förbi mitt pass i morse kl 07 i full fart. Ett skott, ett lungskott så låg hon där! Så häftigt! Vilken känsla!!!

Tack för hjälpen fram!

Med vänlig hälsning
Katharina Carlsen "



Katharina med sin 1:a älg

söndag 16 september 2012

2 älgjaktsveckor avslutade

Nu har Johan och jag jagat älg i 12 dagar och summa summarum är att det finns gott om älg i markerna. I Gäle där vi jagat nu senast sköts 7 kalvar och 3 vuxna djur. Vad jag tycker är märkligt är att alla kalvar var kvigkalvar...

Hundarna har fungerat på det viset att de jagar älg och deras kondition är jag nöjd med, men älgarna har inte stått någon längre stund. Dåliga hundar eller "skvättiga" älgar... jag vet inte vilket.

Jag smög på ståndskall här om dan´ för Tispa och tyckte att nu blire´! Men då kom en annan hund in på skallet åsså bar det i väg men som tur var så fick den andra hundföraren skjuta på gångstånd i stället :)

Nils, den yngsta deltagaren i laget(endast 20 år) har skjutit hela 5 kalvar. Snacka om jägare!!

Nu vilar vi från älgjakten och håller en Utbildningsjakt i veckoslutet då fågelhundarna ska få ut och jobba igen.

Nyfejjat 

I Fellduken håller man verkligen värmen

Nils doublé i kalv 

Dan sköt dnena efter 2 h och 20 min skall. Bra jobbat!

Fågeljakt, guidning och skadad hund, igen....

I mitten av veckan tog vi en ledig dag från älgjakten och gick upp på fjället för att jaga ripa. Jag, Johan och Daniel. Vi hade endast 1 (!) ripa i luften och 1 orre, det var allt! Tiri, Daniels tik skötte fågeln fint medan Muskot hade en eftergång.... Alltså... en inte, jättebra dag på fjället, MEN vackra höstfärger är det nu :)

Anders rapporterade att han skjutit sin 1:a ripa för Donna på ett exemplariskt fågeljobb av henne. Grattis!!

Anders guidade fredag och lördag åt oss och hade med sig Hera och Muskot från vårt hundstall och tänka sig att Hera  (9 år) som tidigare aldrig varit skadad, skar upp ena framtassen... Hon som nyss läkt efter "ihopsyningen"  under armhålan. JA, JA ibland blir det inte som man tänkt här i livet:)

Det är tur vi är lite "hobbyveterinärer" Johan och jag. Hera har fått god omvårdnad och så hoppas vi på att vi slipper besöka veterinären.

Nu är ripbärsriset som vackrast

Donna med sin 1:a ripa och Fjellduken

Heras sönderskurna tass :(

Jägarexamenselever rapporterar

Denna vecka har vi fortsatt att jaga älg, Anders har guidat ripjägare och jag har fått rapporter från Jägarexamenselever om deras första skjutna älgar!

Johan, en kille från Dvärsätt, blott 17 år gammal, fick skjuta sin första älg! Stort grattis på dig Johan!!

Läs hans berättelse här nedan:

"Jag tog Jägarexamen som 17 åring i början av augusti här på Fors Wards, lagomt till september som den älgjägare man blivit drillad till av både styvfar och pappa. Kursen var inte bara en lärdom utöver det vanliga utan även ett minne för livet, gruppsämja, schema-upplägg och ledare med rutin och stora egenskaper gjorde att jaktpassionen blev än större och förståelig. 

En månad efter var det dags för den efterlängtade älgjakten, dock inte helt ensam, utan som 17 åring med pappas 308 sako i mina nävar får han stå för ansvaret genom att finnas vid min sida, kallad "uppsynsjakt". Premiärveckan med start 3 september fanns vi ute i skogen tillsammans med de andra gubbarna i jaktlaget, då pappa är hundförare blir det inte bara sitta på pass. Just hundförare var vi i mitten av den trögstartade jakten, älgkontakt med dunder och brak fick högerbenet plötsligt darr, i buskaget 20m bort skymtades älgar men inget skott den gången.. 


Det var på fredagen den sjunde september min tur skulle komma, ett fint pass fick vi inne i skogen med nyröjda skjutgator och en bäck bara någon meter från pallen. Niklas i jaktlaget bandade med sin gråhund, färska spår gjorde att spänningen blev stor när han ropa på radion att spåret som hunden följde svängde söderut mot pass fyra där jag och en pappa med tunga ögonlock satt, nervositeten började komma, men försvann lika fort då den vände och gick ut från såten... Niklas och Frodo kom förbi vårt pass och surrade en stund, innan han fortsatte neråt. Jag hade någon känsla som gjorde att jag fortfarande var superberedd och i och med att Niklas tappade radion blev det tyst och långtråkigt för pappa. 

Bara en kvart efter besöket på passet så får jag syn på något grått snett till höger, ett älghuvud, hondjur, ensamt och smygande bort från riktningen dit hundföraren gick, jag osäkrade och lade upp bössan medan älgen tog några försiktiga kliv ut i skjutgatan, 80-90 meter bredsida, "Vad gör du?" viskar pappa som i samma ögonblick som smällen tittar upp och får se kvigan stelna till i skottet för att sedan försvinna in i buskaget. Jag ropade på radion och bara någon minut efter var Niklas och Frodo på plats vid skottplatsen, Frodo följde spåret cirka 30 meter och precis på andra sidan bäcken var "min första älg" ett faktum.. Bogskott som gick genom båda lungorna blev lidelsen minimal för den fina kvigan med en uppskattningsvis slaktvikt på mellan 140-160kg. 
Ett oförglömligt minne och tomhylsan vilar fint hemma på skrivbordet.

Johan Larsson, Dvärsätt."





Johan med sin 1:a älg




 Tomas, en kille/karl som tog sin Jägarexamen hos oss förra året, skaffade sig en stående fågelhund som han tränat en hel del hos oss, har också lyckats skjuta sin 1:a älg. Grattis på dig å´!!
Tomas Orells 1: älg




måndag 10 september 2012

Ripjaktsguidning

Under tiden som jag och Johan jagat älg i helgen har Daniel (vår braa guide) varit på fjället med ripjägare.

Det var mycket nöjda gästjägare som lämnade Jämtland efter två fina dagar på fjället med flera bra situationer av hundarna Cabron, Tiri och Baldrog. 

Gruppen

Kristina med skjuten ripa



Mågen, Dan, rapporterar

Dan, mågen, jagar på andra marker nu och idag var hand glad då han lyckades fälla en fin oxe.

Grattis pöjk :)
Oxn´
Dan och oxen samt hunden (vilken jag inte vet vilken blandning det är)

Älgtransport

Älgjakt i Gäle Sinnbergs jaktlag

Johan och jag vilade hundar och "roddade" med lite kontorsjobb i fredags sedan bar det iväg mot nya älgjaktsmarker.

Hundsjukvård
Tispas hälta visade sig endast vara en sträckning så hon är i full gång. Grantas tå har jagat en dag och då blev det en kalv för henne men nu är den ånyo tömd på "sörja" vilar hon sin svullna tå igen :O)

Heras stygn togs i fredags och det har läkt kanonfint. Tack Anette Agestam och Distriktsveterinärerna i Hackås för ett fint jobb!!

Älgjakt
I Gäle Sinnbergs jaktlag har det gått riktigt bra nu under tre dagar som vi jagat. 3 vuxna älgar och 3 kalvar har det blivit. 4 av dem står Tispa för men det har inte varit något regelrätt ståndskall utan stånd i upptaget och sedan burit iväg på en passare eller en hundförare. Granta tog också upp en kalv som gick i pass. 6 av 5 älgar har alltså våra "älghundsflickor" kirrat även om de inte har varit riktiga ståndskall så är vi nöjda med dem.

Ståndskallen kommer när det lugnar sig i marken. Bärplockare och massor med jaktlag ute i skogarna gör älgarna väldigt lättfotade!!


Spårarbete av Muskot
Muskot fick också göra sitt första riktiga spårarbete på älg. Det var ett "dösök" men såklart hade det varit svårt/omöjligt att hitta utan hund. Jag har ju tränat honom en hel del på blodspår och klöv men en riktig älg var mycket häftigare att hitta i skogen tyckte "Mussemannen"(se filmen)

Älg på film
Jag hämtade Zingo, Nils hund (en av de andra hundförarnas hund) på grannlaget eftersom han stod där och skällde tillsammans med en annan hund. Tänk att jag då lyckades få det på film, se nedan!

Hera läkte fint och vi klippte stygnen i fredags

Eld är ett bra sällskap på passet

Tispa och Fredrik "gopratar" efter ett bra teamwork

Fixning av älgdragare ingår också i älgjaktandet :)

Nils sköt en kalv för Granta på löft

Daniel sköt en ko som kom och smög sig fram på honom. Muskot spårade  upp den. Den hade gått drygt 200m trots en bra träff. Muskot tyckte detta var häftigare att spåra än en älgklöv :)

Här var jag hoppstor!
Tispa hade ett fint upptag i denna fina gallring men det stog inte länge förrän det simmade över Lerån :(



Älgoxen


Muskots eftersök

torsdag 6 september 2012

Två kalvar idag och skadade hundar

I år har vi verkligen mycket älg på marken här i Getåsen.

Idag hade Tispa jämthundstiken upptag och gångstånd på ko med två kalvar efter att först ha varit i väg en vända med nå´t djur som vi inte vet vad det var... När hon kom tillbaka var hon halt på vänster fram. Aj, aj inte bra så tidigt på hösten. Älgjakten har ju precis börjat!! 

Igår kom Granta (gråhundstiken) hem efter älgjobb med hälta på vänster fram det visade sig vara en tå som är svullen och jag besökte Distriktsveterinären i Hackås  i dag och fick penicillin och "tömde"
 tån på lite "sörja". Hoppas det klarar sig med detta så vi slipper skära upp om det nu sitter nå´t kvar där innne...

Tre hundar i hundstallet som är skadade samtidigt!! Det har aldrig  inträffat hos oss förr! 

Nu kan det bara bli bättre :)

Under eftermiddagen gick Johan med svärfärs hund Zeb som vi inte alls är nöjd med varken vad gäller sök eller ståndegenskaper. MEN älg tog han upp och det stog en liten stund innan det bar i väg på svärfar själv som sköt en doublé i kalvar!

Det är rätt fullt i styckboden nu :)

Under kvällen hade vi jägarmiddag och mys i grillkåtan :)

Tack Larssons för trevlig samvaro och för surströmmingsmyset i går!



Kalvdoublé

Visste ni att det fanns Famous Getåsen?!!

onsdag 5 september 2012

Lyckat eftersök (dösök) och en kalv till :)

Idag inledde Dan och jag morgonen med att hjälpa grannlaget med att göra ett eftersök. Det var mörkt blod på skottplatsen och vi började spåra men Granta tappade spåret rätt omgående så vi började om och denna gång ledde det till höger istället för rätt fram men även denna gång tappade hon spåret... Vi hade även Kalla med (en av våra vorstehrar med som är duktig att spåra)

Skam den som ger sig vi tog om en tredje gång och nu förstod vi varför både hon och Kalla tappade spåret. Älgen hade gått 100 m rakt fram sedan vinklat ca 120 grader rakt tillbaka mot skottplatsen och efter ytterligare 150 m låg oxen där sten död.

Det är sååå skönt när man lyckas och får jäv.. lite först!!! 

Till saken hör också att det var nyröjt där inne i skogen och inte ett dugg lätt att ta sig fram :)

Efter det lyckade "dösöket" som hade varit omöjligt att hitta utan hund åkte vi hem och fortsatt jaktandet på hemmamarken. Det var Dan som gick med Granta och hon skällde en 1 h drygt på ett djur som Dan var in på skallet 3 gånger utan att lyckas skjuta. Osis! Men det är sånt som händer...

Stefan lagets förstagångs skytt i går sköt en kalv på post i dag också!! Mest troligt var de stött av Grantas ståndskall.

Två vuxna och två kalvar-det är en bra början på årets jakt:) 

Nå´t  som är sämre är att Granta skadat sin tass. Den är svullen och öm... förmodligen blir det ett veterinärsbesök i morgon.

Blod

Oxen som Granta spårade upp

tisdag 4 september 2012

15-taggare i dag och produkttips

Vi har gott om älg på marken och idag har vi sett två oxar, en ko och en kalv. Den som fick bita i gräset var den största av dem, en 15- taggare!

Stefans 1:a älg
Det var Stefan som fick skjuta och det var hans 1:a älg!! Hur många har turen att få skjuta en sådan trofé som första älg?!!

Det var Granta som ställde tjuren som stod en stund på upptaget sedan bar det av också blev det stopp en kort stund igen för att sedan bära iväg och gå rakt i knä på skytten:)

Stort grattis till dig Stefan!

Produkttips!
Jag köpte en vindduk som jag använt på fjället nu under träning, jakt och jaktprov vilken jag är mycket nöjd med. Idag använde jag den även som vindskydd på mitt pass. Alltså en mycket användbar vindduk från "Jerven Fjellduk"

Vi kan också varmt rekommendera Polaris Sportsman 550 för framkörning av älgar. Idag fick vår maskin jobba med "storoxen" :)
Vindduken var bra att ha idag på förmiddagen

Vindduken Jerven kan jag verkligen rekommendera

Oxen hade börjat fejja

Stefan och Granta är nöjda och lyckliga efter ett fint jobb av dem båda:)

Urtagning

Bra maskin! 
Polarisen i jobb

Glada Polarisåkare :)