tisdag 29 maj 2012

Apportkursarna jobbar vidare mot nya mål

"Ut"-kommando och Läxa 1
I kväll tänade vi "UT"-kommando med hjälp av en skål med köttbullar i som vi sedan bytte ut mot en apportbock eller en leksak. Denna övning går att variera med ett Stopp-kommando mitt på sträckan, en inkallning eller ett fortsatt Ut-kommando. Variera och ha kul!

Gripa - Läxa 2
Vi tränade också gripa alltså "Apport" genom att dra föremålet framför hunden och säga "Apport" när hunden grep sedan gick vi vidare med apportkommandot med hjälp av halsbandet. Vi vred det tills hunden öppnade munnen och direkt hunden grep, släpptes halsbandet och berömmet kom väl tajmat och fint:)

Jag måste säga att ägarna var väldigt duktiga på detta och hundarna förstod snabbt vad vi ville att de skulle utföra. En hund var inte lika välvillig så henne skall matte testa en annan metod på till nästa gång så får vi se hur det går. Bra tror jag :o)

Träna nu till nästa vecka gripa på nära håll, sittande vid sidan. När det sitter flytta föremålet endast 30 cm framför hunden, när det sitter 60 cm osv. Variera föremål och plats och fortsätt träna bära också såklart!


Läxa 3
Sätt ner hunden, be den hålla ett föremål, kommendera stanna och gå ifrån den 5 m (I a fall inte långt) och kalla in hunden, be den hålla fast och ge massor av beröm såklart. Låt den hålla en stund innan du kommenderar "loss" eller "tack" det du föredrar :o) Öka avståndet om det går bra på korta håll.


Det är så kul att hämta och bära saker åt sin ägare tycker en  bra apportör


måndag 28 maj 2012

Kulskytte med en tjejgrupp i kväll

Jag och Johan höll i en skyttekväll för 9 tjejer och kvinnor i kväll på skjutbanan. De ville ha hjälp med att förbättra sitt skytte. Vi delade med oss av lite små tips och trix.

Vi visade dem b l a fördelen med att skjuta med skjutkäpp. De höll med om att det blev stadigare och lättare att skjuta godkända serier med hjälp av skjutkäppen. Någon fick tips om att minska förstorningen på kikarsiktet, en annan att sätta en gummiknopp på slutstycket och en tredje att korta kolven. Små detaljer som kan göra mycket på resultatet :)

Alla utom en hade redan licens på klass 1-vapen. Tjejen, Linda, som inte hade klass 1- licens, var endast 17 år och passade på att skjuta upp under kvällen. Det fixade hon med glans :) Grattis på dig Linda, nu kan du jaga både småvilt och hare!!

Tusen tack för en trevlig kväll och gott fika och lycka till med er fortsatta skytteträning :)

Tjejskyttegänget som övningssköt med oss i kväll

Riktigt duktiga skyttar var det!!

söndag 27 maj 2012

Hundutställning i Boliden( Bredsele Park)

Denna helg har vi uppehåll i Jägarexamensutbildningarna. Jag åkte till Bredsele Park utanför Boliden och dömde jämthundstikar istället( nå´t med hund måste jag ju göra :).

Kvalitén på jämttikarna var lite ojämn. Det var väldigt mååånga som hade lämnat pälsen hemma och såklart inverkar det på utseendet. En hund som är riktigt snygg kan ju se ut som en maläten "jag- vet- inte-vad" när de är totalt urfälld... Själv lämnar jag hunden hemma om detta händer när utsällningen infaller.

Olle Häggqvist dömde hanarna och de höll jämnare kvalité. Kerstin Henriksson hade gråhundarna och de övriga raserna. Hon tyckte också att hundarna höll en hyffsat hög kvalité. Det var också hon som dömde fram BIS-vinnaren; en riktigt snygg gråhundstik!!
Vi som dömde: Olle, jag och Kerstin
Foto: Gunilla Hjerpe

BIS Bredsele Park 2012:  Hornmyrbrännans Holly



torsdag 24 maj 2012

Träningsvilliga hundägare

Nu när solen och värmen ÄNTLIGEN kommit till oss i Jämtland har hundägarna tinat fram och vill träna sina hundar.

Denna vecka har jag haft en bordercollie, en gordonsetter, en jämthund och en strävhårs vorsteh i individuell träning med sina förare. Det är så otroligt roligt att jobba med förare som är sååå motiverade att träna.

En hund hade rymingsbenägenheter eller rättare sagt "springa-omkring- utanför-räckhåll-för matte- tendenser" under promenaderna. Denna hund tränade vi genom att "mota iväg" henne när hon kom mot oss och försökte leka" kom och ta mig" leken. Hunden svarade jättebra på det och stannade och funderade - Vad i hela friden är det nu då?? Då kunde matte prata med henne och hon kom in och hade trevligt med henne istället. Alltså: Kul att vara nära och få göra roliga saker! Tråkigt att springa omkring själv... Smart hund och mycket lättlärd:)

En hund var grining mot andra hundar det avhjälpte vi med ett enkelt recept. Husse blev Nr.1 i alla situationer så slapp hunden ta på sig ledarskapet. Så skönt för hunden i fråga :)

Stanna på avstånd behövde en tredje hund träna på och det gjorde vi med varierande övningar och se det blev mycket bättre!

Strävhåret, en 1-årig hane som heter Mick, kommer från Värmland och skall vara här och hos en bekant under sommaren för att tränas till en jaktbar individ. Det ska bli väldigt spännande att se hur han utvecklas. Träffade honom första gången i dag och han känns trevlig med mycket jaktlust :o)

Må gott i sommarvärmen!

tisdag 22 maj 2012

Apporteringskursarna jobbar vidare

I dag var jag "nypreppad" med tårta innan kursstarten för kvällens apporteringskurs. En av våra döttrar(Elin) fyller år i dag. Grattis, grattis!!

Vi tränade "bära" i kväll. För alla som hade tränat "hålla" sedan förra veckan gick det riktigt bra. I apporten ser du direkt om hund/förare har tränat eller ej eftersom det INTE går att gå vidare om inte det föregående momentet sitter :)

"Kruxet" med bära är oftast när hunden skall resa sig från sittande till gående och när hunden skall sätta sig från stående. MEN eftersom vi vet det så gäller det att vara beredd med handen och påminna hunden att "håll fast" gäller även  när du ställer dig upp eller sätter dig ner samt heeela tiden under gång och språngmarsch. Med rätt beröm under gång och ett snabbt handfast grepp när hunden släpper så går även detta moment bra ska du se :)

Träna nu håll och bära tills nästa tisdag med olika föremål och i olika miljöer så ska vi köra gripa nästa vecka.

Gör små bestämda rörelser när du korrigerar och smek och beröm med en lugnande röst när hunden gör rätt.

Sätt fjädrar/vingar på apportbockarna också :)

Kom i håg att träna korta pass och att ha kul när du tränar!!

Vickan( vår vorstehvalp) fick en träningsapport efter avslutad kurs, se filmklippet här:
Vorstehvalpen Vickan apporterar



Åsså var det vår 22-åring  :)
Elin, dotra´, som fyller 22 år i dag!







Artikel i Jaktjournalen

Roger C Åström gjorde ett fint reportage om oss i Jaktjournalen och det tackar vi för!

För dig som inte har läst Jaktjournalen (papperstidningen) så finns den här i webbversion: Jaktjournalen

måndag 21 maj 2012

Jägarexamen 17-20 maj

Under 4 dagar har vi haft en utbildning av nya jägare igen. Denna gång var inte som de andra, eftersom Johan vaknade  första kursdagen med magsjuka :(

Som tur är har vi fler bra instruktörer numera och jag ringde Anders som villigt hoppade in och "kursade" tillsammans med mig. Johan repade sig snabbt och var tillbaka dag 2!

Ett gäng med 10 entusiastiska människor som alla hade ett mål och det var att klara sin Jägarexamen så de kunde tillreda sitt eget kravodlade kött och såklart få en massa spänning och naturupplevelser :)

En av kursdeltagarna skrev i sin blogg om kursen. Det kan du läsa här: Katharinas blogg

Med liv och lust skärs bröstet ur fåglarna som blev middag senare på kvällen

En morkulla tas tillvara

Teoriprovet skrivs och alla klarade det galant!

Full koncentration under teoriprovet

Gruppen

fredag 18 maj 2012

Ny Jägarexamensgrupp i gång

Vi har en ny utbildning i gång med Jägarexamen och idag fick vi besök av LT´s reporter Daniel Hansson. Han var snabb att lägga ut artikeln i Länstidningen. Tack för ett trevligt besök av dig idag!

Vill du läsa artikeln?  Klicka här: Artikel i Länstidningen

onsdag 16 maj 2012

Björn och räv på samma älgkadaver

Tony som är en av våra provledare på Jägarexamenskurserna lyckades fånga dessa två individer på film här om dagen!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oD2hmwGBiuo

Apporteringskurs

Startade en grupp med apporteringsvilliga hundar och ägare i går kväll. Det kändes riktigt skoj med så motiverade deltagare.

Jag lär ut lydnadsapportering och startade med momentet "hålla" igår kväll. Alla hundarna fattade detta snabbt eftersom de hade så tajmade ägare. Bordercollie, breton, engelsk setter och korthåriga vorstehrar var med i gruppen. Jag hade klippt till apportbockar av en gammal trädgårdsslang. Perfekt som start att hålla i.

Nu är det upp till er att träna stadgan i håll till nästa tisdag, när vi träffas igen. "Håll" i alla möjliga föremål och med alla möjliga störningar så ska ni se att vi lätt kan gå vidare med momentet "bära" nästa vecka :)

KOM I HÅG! Backa och gå tillbaka om du går för fort fram. Ta det lugnt så att hunden förstår vad du menar!

Lycka till!

Målbild för er kursare: Apport av ripa
Valpen Vickan med duva

måndag 14 maj 2012

Jägarexamen grupp 2, 10-13 maj 2012

Japp!

Vi coachade fram 11 nya jägare igen i helgen.
Det är så kul att få instruera så entusiastiska människor i att lära sig mer om jakt och skytte.

Alla vi ForsWardare önskar er Lycka till med alla era kommande jakter!

lördag 12 maj 2012

Prova-på-skytte med Ladys cirkel från Östersund

Idag hade vi ett gäng tjejer från "Ladys Cirkel" i Östersund som hade beställt Vildmarkslunch och "Prova-på-skytte". Dan, Emma och jag instruerade 14 tjejer i skytte och vi måste säga att SHIT, vilka drivna brudar i skytte. Hoppas vi får se någon av er på våra kurser i framtiden!

Vi hade en trevlig eftermiddag tillsammans med detta gäng och många glada skratt. se bilderna nedan så fattar ni :)

Trångt men mysigt i grillkåtan...


mera tjejer från Ladys cirkel...

14 st i lilla kåtan, det gick!!

Så här kan man vara klädd och skjuta bra!! Vinnaren med full pott som aldrig hållit i ett gevär tidigrae! Snacka om naturbegåvning:) Sandra tyckte det var skitkul att skjuta men vill INTE skjuta djur.

Koncentrationen är på topp hos både skyttar och Emma som var instruktör på kulan 


Dan instruerar i hagel


Så här fungerar säkringen vet du´! 
Det går bra att skjuta i kavaj och vita skinnhandskar också:)


söndag 6 maj 2012

100 % fixade sitt Jägarkörkort

Stort grattis till alla er som fixade Jägarexamen i dag!

Ni måste ha haft de bästa ledarna. Trots snö, och kallblåst, klarade hela gruppen både teoridelen och den praktiska delen! Härligt jobbat av er.

Lycka till i er fortsatta jägarkarriär och Välkommmen tillbaka till oss på kurs eller guidning:)

Nöjda deltagare och ledare.
Två av deltagarna fick förhinder men kommer igen när de är krya igen;)
Tillvaratagning i snö och kallblåst... :(



fredag 4 maj 2012

Årets första Jägarexamen har dragit igång!

Med hjälp av 2 av våra bästa instruktörer och ledare, har årets första grupp startat. Vi har förstått att det är riktigt kallt och snö i Jämtland!! Det måste bli bra jägare av dessa tappra människor.

Första dagen bjöd på fina upplevelser för alla inblandade och kvällen avslutades med Bäverjakt med lyckat resultat:)

Vi (Johan och jag, Anna) har det gott i San Diego och planerar att ta ett dopp i poolen nu. Vi ser många djur på vår resa; valar, delfiner, pelikaner, jordekorrar, STORA gräsänder och massor av trutar.

Dessa två här nedan kan vi tacka för att vi kan göra vår resa till USA mitt i brinnande kurssäsong! 

Anders med fälld bäver och glada Jägarexamneselever

Dan  och Tarras efter lyckad jakt (inte i dag då...=)