torsdag 29 mars 2012

Valpen "Vickan"

Nu har "Vickan" varit hos oss i 1 vecka. Vi har "känt henne på pulsen" och försöker lista ut vad hon är för individ. Hon fungerar bra i den övriga hundflocken (4 tikar och 1 hane). Vickan är duktig på hundspråket och tar en tillrättavisning på ett bra sätt av de andra hundarna, hon respekterar deras "NEJ" utan att bli rädd. Leker gör hon mest med gråhundstiken som är 2 1/2 år samt med Muskot som snart blir 2 år. Gammtanten, Hera, har hon lärt sig att akta sig för, trots att hon ALDRIG tar i en valp, hon bara låter. Kalla(4 år) och Tispa( 5 år) är heller inga brudar man hejdlöst leker med har hon konstaterat :)

När man äter mat sitter man och väntar på ett JA-kommando och leksaker bär man hem till matte/husse om de har kastat dem en bit på golvet har hon också fått erfara. Tänkte filma lite och lägga ut lite vardagsövningar vi sysslar med här hemma.

Här om dagen sköt Johan några duvor på gården och då kunde jag såklart inte hålla mig från att testa om vår "fröken" var en spontanapportör eller inte. Och se, det var hon ju ;)
Hepp! Den här hämtar jag, ingen tvekan!
Villebrådet skall hem, upp på bron med den!
Här får man ta i för att komma upp :)
Kolla in greppet på denna bytsemedvetna dam ;)


Ungdomsläger i fjällmiljö

Jägareförbundet Mitt Norrland håller ett läger för ungdomar i åldern 12-15 år där vi är med på ett hörn :) Intresserad klicka in här och anmäl: Ungdomsläger 

tisdag 27 mars 2012

Måndagsgruppen

Nu är jag less på blåsten som infinner sig på måndag kvällar!!! MEN de trogna hundägarna som vill träna sina hundar "skiter" i blåsten, de infann sig och var lika träningssugna som vanligt :)

Denna kväll ägnade vi åt att träna inkallning och sitt, stanna - kvar.
Läxan till nästa gång är att träna sitt med många olika störningar. Tänk på att det är du som vet vad DIN egen hund går igång på. För vissa är det bollar, andra tjädervingar, en tredje en älgskinnsbit osv. Använd den störning som passar din hund. Kom i håg att du som har en ung hund kräver en kortare stund än vad du som har en 1-åring gör. Beröm på ett anpassat sätt utifrån den hundindivid du har!

Inkallning ska ni också träna till nästa gång. Bestäm dig hur du ska ha din inkallningssignal och gör ett avslut på inkallningen i form av sitt, innan hunden får berömmet(din röst, en boll, en gobit). Självklart kan du peppa och berömma på invägen också:) Det ska vara skitkul att komma till husse/matte och väldigt betydelsefullt för hunden när inkallningssignalen kommer och  väldigt otrevligt om hunden inte lyder den. Skilj på "KOM HÄR" och "HIT". Hit ska vara ovillkorligt!

Nästa måndag har jag beställt fint väder :)

Sköt om er och träna i vardagen med din hund.

Inkallningssignalen har kommit, då ere´bråttom :)

måndag 26 mars 2012

Hundutbildning i Stugun i helgen

Lördag och söndag har bestått av hundutbildning för vår del. Vi har för tredje året på rad hållit kurs i ledarskap och grundlydnad i Stugun. Vi vill tacka alla som var där och jobbade med sina hundar. Det är så kul att få vara instruktör när man har träningsvilliga förare. Kom ihåg det är du själv som sätter upp MÅLET för dig och din hund.

Alla var beredda att ta på sig ledarskapet och ville ha ett trevligt förhållningssätt till sin hund :)

Några av er upptäckte att Oj... inkallningen sitter inte alls när jag är bland andra hundar och människor. Vi visade en mängd olika sätt att träna på och fram för allt upplyste vi er om att det är antalet störningar och tillrättavisningar som ger resultat i takt med beröm och "gos" när hunden gör rätt.

Bjuder på ett bildspel här nedan från kursdagarna. Tack till  fru Zwahlén som fotade under helgen.





fredag 23 mars 2012

Kötthanteringskurs

Vi tycker att det är av stor vikt att vi  jägare kan ta vara på köttet på rätt sätt för att få ut den optimala smaken på köttet!

Johan höll en kötthanteringskurs i går kväll i Ytterån. Det var Jägareförbundet som anordnande utbildningen och anlitade Johan som instruktör. Deltagarna som var där, var vana älgjägare med stort intresse för kött och hur det skall hanteras för att det skall smaka så bra som möjligt på tallriken :)

Är du också intresserad av att utbilda dig inom styckning och kötthantering hör av er till Johan, 070-225 97 93


torsdag 22 mars 2012

Vår nya flockmedlem

Vi hade tänkt ta en valp efter Roda och Nitro men då hon gick tom beställde vi en valp efter en annan spännande parning, nämligen Vildskinnets Aquila och Ormkullens Hugo Boss. Nu har vår Vildskinnets Vicktoria (Vickan) anlänt till vår flock och har hunnit bekanta sig med alla fem hundarna. Hon har också lärt sig att man går INTE nära de STORA hundarnas matkopp när de äter.....

Hon kom i går kväll och har tagit flytten med ro. Hittills verkar hon vara en stabil och trevlig fröken. Tänk vad hoppstor man är inför varje ny valp man får hem :)

Söt-nos i dess rätta bemärkelse ;)

Uppfödaren Patric Bergström tog denna bild

"Lillans" tass och ...
Muskots tass. Lite skillnad i storlek då !!

Muskots pulpa är synlig efter sin trasiga klokapsel.


onsdag 21 mars 2012

Seminarie om Skog

I går kväll hade vi skogsinspiratörer ett seminarie i Östersund, vilket var välbesökt av kvinnor med skogsfastigheter. Jag berättade om vårt företag och hur jag ser på skogsföretagandet. En trevlig kväll med många goda råd till skogsägare!!

Du som vill kan läsa mer om projektet i denna tidningsbilaga: LRF-bilaga om kvinnor och skog

tisdag 20 mars 2012

Viltvård

Förra gången vi vittjade mårdfällorna satt där en mink, nu var det 2 mårdar istället! Mycket bra för fåglarna på marken :)

Den karakteristiska gula "spegeln" på mården

Måndagsgruppen

I går kväll hade vi vår tredje träff med måndagens hundgrupp. Lugna fina förare som tränat bra sedan förra gången, i alla fall de som haft möjlighet :)

Denna kväll tränade vi mycket passivitet. Fortsätt med det hemma, ute på gården, i skogen, på fjället, på fotbollsmatchen osv.Träna också på att hantera din hund, gå igenom den från topp till tå och kom ihåg hunden skall vara stilla innan du ger ett fri kommando. Ett fri kommando i detta läge skall inte vara KUL(alltså inte hopp och lek) för hunden, det är ju när den ligger/sitter med dig och blir hanterad det är trevligt och kul :)

Försvara ditt/flockens revir
Kom i håg att ALLTID försvara och stöta bort "inkräktare" som närmar sig. Då känner hunden sig trygg i din närvaro och behöver inte ta på sig ledarskapet.

Sök
Ni som inte lärt in ordet "Sök" ska träna in det till nästa gång så vi kan använda oss av den övningen i fortsättningen och göra varierande övningar med hjälp av det.

Viktigt ord/Sitt
Fortsätt att befästa sitt med störningar. Vi hade bollar i varierande storlek, tjädervingar och folk som var "störiga" under denna kväll. Använd fantasin och lägg in anpassade störningar för din hund.

Lycka till med träningen fram till nästa vecka!



Höftkontroll och klokapselborttagning

I går efter att ha kört bil i 170 mil(Vindelälvsloppet, ni vet) var det dags för återkontroll av min höft hos min operatör. Sista dagarna har jag verkligen misskött mig och mest kört bil samt slarvat med rehabträningen. Trots detta fick jag med beröm godkänt av min läkare :) Jag är sååå lycklig!!!

Muskot skjutsade jag på Djurkliniken Ejra för att få hjälp att plocka bort klokapseln. Han har hållit så fint i tassar och klor under hela tävlingen, när vi satt oss i bilen och började hemfärden fick Muskot sitta på golvet fram för det var fullt med hund i bagaget. Då fastande han med ena klon i skenan som skjuter fram och tillbaka stolen i bilen så han fick plocka bort klohöljet... Piss å´! Vi som skulle upp på fjället och träna nu när föret äntligen är bra! Ja, ja han repade sig snabbt förra gånegn han blev skadad så jag tror på en snabb återhämtning även denna gång.

Muskots tass i bandage efter kloborttagning

Så här ser min höftled ut. Snygg värre, med en kula i keramik och färgad i blåbär och mjölk. 

Ledarskap och grundlydnadsdag i Åsele

Mitt under brinnande Vindelälvslopp hade vi, ForsWards Hund och Jakt, blivit anlitade att hålla en En-dags-utbildning i ämnet Ledarskap och grundlydnad i Åsele. Det var på initiativ av Fäbobergets kennel, Camilla Ekskär som vi blivit inbjudan. Det tackar vi varmt för!

Jag åkte från Lycksele och Johan åkte hemifrån Getåsen :) Det var 17 intresserade hundägare och 11 hundar som deltog för att få nya tips och ideér i sin relation med sin hund.

Vi servade med en massa olika övningar och tips och som vanligt är det det här med kroppsspråk och hållning som ägarna får jobba mest med och förstås att de ord vi använder när vi kommunicerar med våra hundar är "viktiga ord" så att vi inte tjatar sönder dem!

Det var ett riktigt trevligt och vetgirgit gäng som mötte upp i Åsele. Lycka till med era hundar och injagning av dem :)

Ett stort tack också till Anna Bentz, en jakt -och hundtokig tjej från Sundsvall som var med och agerade hjälpinstruktör. Av henne fick ni många bra råd att jobba vidare med.


Bilder från Åsele ishall där vi höll utbildningen. Hälleforsare, wachtel och jämthundar var raser som mötte upp.
Foto: Mats Orädd

Grattis pöjken!

Grattis till pöjken vår som fyller 24 år idag!

Erik 24 år idag!!

måndag 19 mars 2012

Vindelälvsdraget

Oj, vad mycket som hänt sedan sist jag skrev i vår blogg!

Vindelälvsdraget, Ledarskapsutbildning i Åsele, klohölje borta, höglöp, återkoll på höft, Erik 24 och kurs igen:)

Jag tar en sak i taget: Vindelälvsdraget var en skitkul upplevelse och vårt lag Topplaget VargSången slutade på en 24 plats av 36 lag. Vår målsättning var att INTE komma sist och att ha kul, så målet måste jag säga att vi införlivade med råge!!! Du som vill se resultaten lagvis kan gå in på länken nedan, oss hittar du på lag Nr.50: http://www.vindelalven.se/vdrag/swe/tavling/resultat/12/lagvis.pdf.


Att åka skidor med hund, i staffettform under 40 mil, var en häftig upplevelse. Jag är mycket imponerad över hela laget och extra mycket av Muskot som för 2 1/2 månad sedan var näst intill döende, efter sin punkterade lunga , och nu tillsammans med Emma presterar så bra!!! Bra jobbat av dem båda två :)

Vi tampades med Lucky Loosers som vi tränat tillsammans med under vintern och Yes!!! Vi klådde dem ;)

Under loppet träffade jag många av vår egen uppfödning från Sångbergets kennel: Hebbe, Chili, Soya, Peppar(Otto), Gunde, Teja och Devon. Det var alltså hela 8 Sångbergare som deltog. Hade Kallat varit normal( alltså inte höglöpt) så har hon också varit där. Skoj att sååå många använder sina hundar även till drag. Jakt på hösten och drag på vintern - en ypperlig kombination!

Ska ta och lägga ut ett bildspel med bilder nå´n dag.

Laget med alla ungdomar
Henke och Katarina som är liiite äldre är inte med på bild men ack så värdefulla i laget:)

Emma drar i väg på sin första sträcka dag 1, vilken hon och jyckarna slutade 12a på!


Reklam för Polaris, Bydalsfällen och HSK

Irma( brorsdotter) på väg mot växling

måndag 12 mars 2012

Ledarskap & grundlydnad igång!

Hittills i år har vi endast haft hundar i individuell träning men NU har vi kört igång årets första kurs i Ledarskap & grundlydnad. Det är så kul att få följa hundar och förare under flera träffar och se hur de utvecklas!!

I kväll tränade vi på att ord vi säger till en hund är viktiga ord och inte något vi "slösar med" hur som helst. NEJ betyder just NEJ och skall inte "tjatas" sönder. En tik skulle ALDRIG tolerera att en valp fortsatt att dia om hon sagt nej, eller hur!!? Alltså tänk dig att du är en tik när du ger förbud/korrigerar :)

Vi tränade också på den viktiga leken som är sammanhållande och relationsbyggande i en flock.

Vidare tränade vi på HUR man gör som hund, när en annan människa kommer fram för att hälsa. Jo, man( som hund) sitter lugnt och snällt bredvid eller bakom sin förare och låter denne hälsa på den två-bente varelsen.

Vem går först in/ut genom dörrar? Jo, såklart den där ledargestalten som håller på att bli en stor, trygg och säker hundförare:) Hunden är och förblir en följare, det är enklast och smidigast så!

Träna på nu till nästa måndag, så ses igen vi för att hitta på nya roligheter!

IFÖDCUP-avslutning och nya familjemedlemmar



Emma älskar skidåkning med hund!

Ett av våra fjäll i Bydalsfjällen, Drommen i solsken

I går, söndag, var det avslutning på IFÖDcup. Vi stod som arrangörer och skulle köra den i Hallen men det isiga föret gjorde att vi flyttade tävlingen upp till Bydalsfjällen. Mats Jacobsson, pistör uppe i fjället ställde upp och gjorde ett eget spår till alla hundbusar. Tusen tack för det!!

Det var 24 ekipage som körde den sista tävlingen i cupen i en platt bana runt Bydalssjön, men ack så tungt det var i a fall!! Sugande före med lite genomtramp ibland för hundarna och MOTVIND i 3 km (6 km för de som körde milen).


Emma körde både Muskot och Kalla och slutade 3:a på milen. Hon var mycket nöjd med hundarnas draginsats:)


Kerstin(Kanels lillmatte) körde 5 km med Kanel och slutade också på en hedrande 3:e placering:) Stort Grattis till er två!


Teja och Devon var också med med sina respektive förare och gjorde fina prestantioner. Det var hela 5 Sångbergare representerade under draghundstävlingen!! Vi är sååå glada att så många använder sina hundar året runt. Vorstehrar är hundar för aktiva människor, helt klart :)


Johan och Wille( vår nya extra kille) åkte 118 mil i går för att hämta hem nya flockmedlemmar. 12 duvor och 6 kaniner. Detta för att kunna utöka träningsmöjligheterna för er som vill komma hit och träna hund under ordnade förhållanden :)

lördag 10 mars 2012

Skytte med engelskmän i fjällmiljö

Idag har vi, ForsWardare, hållit i ett skytteevent i samarbete med JAEVENTDet var ett gäng engelskmän och 2 svenska killar som hade en svensexa för en kille från England. De blev guidade på skoter av Lasse och Zan (JAEVENT) från Åre, käkade lunch på Ottsjö fjällgård och hade skytteskoj med oss ner mot Ottsjöns strand. Tack fam. Pottinen för lån av mark, skoter och andra ateraljer :)

JAEVENT, Lasse & Zan med dagens skotergrupp

En av kulskyttarna

Koncentration i den hårda vinden

Johan men en hagelskytt. Kolla in vyn över Ottfjället:)

Lerduvorna var svåra att finna på i den byiga vinden ;)

Jag agerar vindskydd i blåsten

Vackert men blåsigt var det i Ottsjö idag

På hemvägen såg vi ko och kalv


fredag 9 mars 2012

Draghunds-SM


Fick ett mejl från Jonas som tävlat med Otto i dag på draghunds-SM:

"Hej,

Det räckte tydligen inte att ni höll tummarna :-)
Nåja, kanske lika bra att göra bort allt på en och samma tävling: - Husse helt ur form, - Ingen bra träff på vallningen, - Otto ovanligt blek, - Omkörande ekipage som inte kunde fortsätta hålla tempo efter omkörning.
Sämsta var nog att Otto tog tvärslut på sista 5km. Hoppas han bara blev knäckt fysiskt och inte mentalt.

En liten tröst var att vi spurtade ned Pappsen (Ormkullens Grym) på upploppet....

Nya tag på Vindeln!

Jonas
    å
Otto"
SM är stort så vem som helst kan väl blekna i den tävlingspressen! Det är ju faktiskt Ottos första tävlingssäsong. Väl kämpat pojkar!!

Individuell träning med hundar

I går träffade jag en trevlig pointerhane som hade fått en ny ägare. Hundens nya ägare har som mål att få till en bra jakthund av honom och kunna starta på jaktprov. Han kom hit för att få tips och råd om apportering och tänk vad läraktiga de var både hund och husse. Vi tränade hålla och bära och det gick riktig bra! Jag märkte tydligt att hunden hande gjort detta tidigare, men behövde påminnas om hur det var och att det alltd gäller. Nu är det bara att träna dessa moment i alla möjliga olika miljöer och med störningar så ska ni se att gripamomentet kommer lika snabbt :) Lycka till och välkomna åter!

I dag hade jag en trevlig 2-årig vortsehtik på besök vars husse och matte ville få tips och redskap att fortsätta träna sin tik, från där hon befann sig i dag. De hade jobbat bra med henne och jag önskar er lycka till i fortsättningen. Hoppas ni fick några roliga övningar med er hem att ta med er i vardagslivet :)

Vorstehflickan med husse från Sundsvall

tisdag 6 mars 2012

En till A-höft!

Sångbergets Soya (Hera/Grym) är nu höfledsröntgad och även hon har A-höfter! 5 av 9 valpar röntgade med A-höft, då blir man Glad :)))

Sångbergets Otto (Peppar) skall tävla i Draghunds SM nu i dagarna så vi önskar honom och husse Jonas ett Stort Lycka till!!

Fällfångst

 Det har gått trögt med fällfångsten, men NU...,  satt det en mink i en av mårdfällorna! Hera och Granta (två av våra hundar) var med mig på skidturen för att vittja fällan och de markerade på långt håll (ca 100 m) djuret i fällan. Det är sååå häftigt att se vilket enormt bra väderkorn de har våra kära hundar.

Minken i fällan

Detta exemplar hade en ganska stor vit haklapp :)

Pälsen glänste vackert i  i solskenet



torsdag 1 mars 2012

Avverkning och ved

Avverkningen är i full gång på en av våra skogskiften och man blir verkligen imponerad av hur fort maskinerna arbetar. Snacka om människor som kan sitt yrke, allt från Planerare, Skördarförare, skotarförare och alla timmerbilschaufförer - Skickligt yrkesfolk allihopa!

Björklasset väntar på att bearbetas

Timmer och björklassen växer


Väntar på hämtning

Sista ripjaktsdagen


Johan var iväg på kikarspaning efter ripa sista dagen den var lovlig och det reulterade i en trevlig dag för honom och fina skottchanser.
Sakon kan sitt jobb, eller är det skytten, kanske?...