måndag 27 februari 2012

Vinterjakt på ripa


Johan och Anders jagade ripa på fjället i helgen och efter noga övervägande hade de bestämt att inte ta med någon hund. Då föret inte bar hundarna och dessutom ripflockarna var allt för stora, för att få till bra situationer, på så var de glada för sitt beslut. Klarar alla dessa ripor av att överleva och fortplanta sig så bör vi ha bra riptillgång hösten 2012!

Jag tränade Muskot tillsammans med Emma i föremålssök (istället för att dra till fjälls, även om jag vill såklart...) tillsammans med en duktig instruktör från Tjänstehundssidan, Maria Häggblom, som utbildar och har Lavinhundar själv. Det är så nyttigt att gå kurs för andra och för hundmänniskor med erfarenheter från andra bruksgrenar.

Muskot gillar verkligen denna apport

Riporna behöver inte frysa om fötterna!
 
Som om den vore handmålad. Så vackra fåglar tycker jag!

T o m vingpennorna är perfekt gjorda...

Likaså stjärten

Dalripa i vinterskrud
Det finns fågel att stå för på låglandet också, och där är marken fastare :)
 

lördag 25 februari 2012

Sångbergets Chili: HD A!!

Yes!

Då var en till i Hera/Grymkullen HD-röntgad med A-höft. Ove(en av Chilis hussar) mailade om glädjebeskedet :)


torsdag 23 februari 2012

Radiopratare om jakthundar

I dag var jag radiopratare på P4 Jämtland. Jag blev uppringd av dem, de ville ha någon som svarade på lite frågor om jakthundar

Klicka här om du vill höra radiosnacket": Hundprat på Radio Jämtland

onsdag 22 februari 2012

Jobb i stormfälld skog

Johan jobbar nu med "Dagmars" resultat på ett av våra skogskiften.

Vi gjorde en slutavverkning och en gallring förra året och där blev det en hel del stormfällt under stormen Dagmar. På det ena området hade hela 0,7 ha blåst omkull,där lönade det sig att ta hjälp av Prima Skog. I gallringen var det mer utspritt,  typ plocke-pinn, här och där, så där skulle vi göra en förlustaffär om vi skulle ta ett skogsbolag till hjälp.

 
Vindfällen under snö.... Hm... Gammaldags skogsbruk med motorsåg och snöpulsning får tas i bruk igen :)

Johan har också haft hjälp av Dan (mågen) under jobbet i stormfälld skog. Jag får lugnt hålla mig på jämnare mark ett tag till ja´! Gå och åka skidor på plan och fin mark är min melodi just nu och hundarna får lugnt och snällt rätta sig efter de villkoren. Tur de har fler mattar som kan köra lite snabbare med dem emellanåt :)

måndag 20 februari 2012

Ripjakt på vinterfjäll

Delar med mig fler av vår norska väns vackra bilder. Som jag nämnt tidigare för er som följer denna blogg, har vi fått lov att visa fotografen, Kjell-Erik Moseids, vackra bilder på vår blogg och hemsida.

Ripjakt på vinterfjäll är vackert, titta och njut :)




Snart är det dags för riptuppen att börja markera revir och spela

Engelsk settern gör sitt jobb. Flott!

Det är ett tag kvar innan denna dräkt intas :)
Lägg till bildtext

söndag 19 februari 2012

Emma och Pontus buggar vidare och VANN idag!

Idag fick hundarna stå över IFÖD´s klubbtävling p g a "lillmatte" tävlade i bugg i Sundsvall. Det gjorde hon riktigt bra tillsammans med sin danspartner Pontus, de vann:) Paret som kom 2:a är också från Östersundsklubben, Östersunds bugg & rock´n roll club".

Jag lääängtar till jag kan rocka loss igen!!

Emma & Pontus på prispallen

lördag 18 februari 2012

Tekninkträning med skidor och hund

I dag har Emma och jag varit på Skidstadion i Östersund. IFÖD(draghundsklubben i stan) hade ordnat en träningsdag. Emma tränade skateteknik med en duktig skateinstruktör och sedan blev det tekninkträning med hund( Muskot). De valde att träna omkörningar.

Själv hittade jag ett spår som passade bra för klassisk skidåkning för höftrehaben :)

Vi tittade också på Aquila/Boss -valparna, som hunnit bli 3 veckor.

Bilderna nedan är från förra helgens Sprinttävling. Alla är de åkare från Topplaget VargSången  som ska göara debut i Vindelälvsdraget :) Fotograf är Karri- Z.



fredag 17 februari 2012

Kurs i Föremålssök

Maria Häggblom, räddningshundsinstruktör, håller kurser i Hallen och har platser kvar i sin kurs föremålssök som ligger på 3 träffar. Du som vill jobba med din hund och dennes näsa hör av dig till Maria! 
Info och anm.             070-3435358      

torsdag 16 februari 2012

Tidningsartiklar om oss

Denna vecka hamnade vi i pressen två gånger!!

Läs om oss i Di och Affärer

Eftersök på älg, skog och underbar dag

I dag har jag fyllt år hela dagen och tackar alla gratulanter så mycket!

Solen sken och fjällen gnistrade denna dag till ära:)

Johan och Dan(mågen) började dagen med ett eftersök på älg. Polisen hade fått in rapporter om en halt älg. Det slutade lyckligt för alla, kon blev skjuten och det var verkligen en välgärning! Hennes högra bakben var av och totalt inflammerat och obrukbart... Vilken tur det finns jägare som kan "förkorta viltets lidande".

Eftermiddagen bestod av inventering av skogsinnehav och stormfälld skog. Vi har ett område som har blåst ner helt efter Dagmar och en gallring som behöver åtgärdas.

I dag på min födelsedag(27 år, tror jag de e!) bjöds jag på denna vackra vy, igen!
Älgkon med gammal infekterad skada på bakbenet

Fy, vad illa!

Kon

Högra sidan var helt omusklad...

Älgbetesskador på vårt skogskifte

Jaktstugan i vårsolens sken

tisdag 14 februari 2012

Hardrev i Getåsen i dag

Vi har gott om hare på vår jaktmark men ingen "Härahunn". Därför hade jag idag bjudit hit Olle Häggqvist på våra jaktmarker med en av sina hamilktonstövare. Jag åkte skidor på min rehabtur och hörde drevet. 1 h tapptfritt trots dagens snömängd, det må jag säga var en bra hund! Ett härligt klangfullt och hörbart skall hade han dessutom. Olle såg haren 3 ggr. men utom hagelhåll alla gånger! Nästa gång får jag ta och följa med som postare!

Vi är bekant med en norsk frilandsfotograf, Kjell-Erik Mooseid. Han har tillåtit oss att använda hans oerhört fina bilder till vår hemsida och blogg och idag börjar jag med ett smakprov på hans bilder. Han har mååånga passande bilder till vår verksamhet. Som ni förstår är dessa bilder inte tillåten till annat bruk än att titta på dem här på vår sida. Är ni intresserad av att köpa någon av hans bilder så  finns han att nå här:  http://www.norskenaturfotografer.com/medlemmer.asp?medlem=25

Tänka sig att vi har fått tillgång till hans vackra bilder. Snacka om skicklig jägare(med kameran). Tusen tack för denna fina förmån!


Harjakt


Duvhök med en ripa som byte


Muskot gjorde tävlingsdebut med Emma

Jag har anmält ett lag till Vindelälvsdraget den 15-18 mars. Det är ett gäng ungdomar som ska åka skidor och ha kul med sina hundar.Vi är tre kennlar som slagit ihop våra påsar till ett lag: Hölatoppens, Trädgårdsvargen och Sångbergets.  Laget heter Topplaget VargSången. Vår målsättning är att INTE komma sist och såklart att ha skitkul!!!

Under lördagen tränade vi sprint tillsammans här i Getåsen och det gick fort vill jag lova :)

IFÖD, Östersunds draghundsklubb, hade en klubbtävling på söndagen där Emma tävlade med Muskot, som nu är helt återställd efter hästsparken. De slutade 5:a av 16 hundar, inte illa för att vara tävlingsdebut på sprint för dem båda. Det var MYCKET tjorv med linor och vurpor fick jag rapport om från de som var där:)

Skönt att Muskot verkar återställd och att alla Topplaget Vargsångsåkarna hade två härliga dagar tillsammans i helgen. Det bådar gott inför Vindelälvsloppet!

Bilder kommer från proffsfotografen Karri-Z Fiske Hund Jakt, inom kort

Älghundsutställning i Gideå

Under söndagen dömde jag jämthundar i Gideå. För första gången i min domarkarriär, hade jag förmånen att döma enbart jaktklass av både hanar och tikar. Tänka sig att det var 63 hundar anmäld i jaktklass hanar och tikar. Det måste vara ett tecken på att vi har bra jakt i våra jämthundar i dags läget, sååå många jaktmeriterade att det blir en hel ring med enbart jaktklasshundar!!

Jag tycker hundarna höll en bra exteriör kvalité överlag. De hundar som föll utanför ramen denna gång var någon med allt för snipigt nosparti (laikalook) åsså ett bettfel, vilket som tur är, inte alls är vanligt på våra älghundsraser idag.

Något som gladde mig mycket var mentaliteten på jämtarna. ALLA var trevliga och lugna, precis som de skall vara när man är jämthund :)

Se bilder från Västernorrlands älghundklubbshemsida under denna länk: Gideå utställningen

torsdag 9 februari 2012

Nötskrika, duvor och en liten hund

Det är ju inte jaktsäsong för våra hundar nu så vi motionerar dem i form av skid- och sparkåkning åsså bus på gården. Kråkfåglar hålls efter på gården hela tiden och lite apport i form av nötskrika kan man alltid hjälpa till med tycker hundarna som alltid är glada att få jobba:)

Vi har duvor vid fågelbordet, så lite gratis "lugn-i-flog-träning" får vi när vi släpper ut hundarna - enkelt och bra träning utan att behöva anstränga sig. Jag gillar att göra saker i vardagen som främjar mitt ledarskap  också är jag lite lat (och smart) därför tar jag tillvara på alla naturligt träningstillfällen som bjuds:)


Hera med en nötskriksapport

Duvor vid fågelbordet
 I helgen hade vi besök av en liten, liten hund som hette Wilma. Hon är en blandras mellan chihuahua och yourkshireterrier. Vilken fin och trevlig hund och vilket perfekt hundspråk hon hade.

När hon träffade Muskot som är väldigt stor jämfört med henne så tog hon det väldigt lugnt och fint la öronen bakåt och "vek ner sig" för honom. Muskot i sin tur uppförde sig också exemplariskt och la sig ner när han skulle nosa av henne och bekanta sig med henne. De lekte riktigt fint sedan de var färdiga med hälsandet.

När Wilma träffade de äldre damerna, Kalla och Hera var hon väldigt försiktig och ordentlig för att inte göra "fel" i sin hälsningsritual. En smart liten hund och bedårande söt:)
Wilma

Muskot och Wilma träffas

Bäst att vara försiktig när man hälsar på en sådan stor/liten hund...

Hälsningsritual

Schyst hund!

onsdag 8 februari 2012

En räv mindre i Getåsskogarna

Dan(mågen) tog en räv på sin åtel som varit välbesökt nu ett tag.

Johan har också en åtel i gång och även den är välbesökt av räven, men det är tröttsamt att sitta i vakkojan, så ännu lever de rävar som besökt vår åtel :)


Frisk och fin räv, ingen skabb här inte!

tisdag 7 februari 2012

Stina jagar i "De sälla jaktmarkerna"

Stina, Henrys, drever/cocker har lämnat in  p g a canser. Nu lämnar hon över våra rådjurs och rävjakter till Henrys "nya tjej", Rut :)

Tack Stina och Henry för alla fina jakter!

Stina efter en lyckad jakt

Rut (Basset fauve) visar sin underkastelse för den mer rutinerade
 Stina 

måndag 6 februari 2012

Älghundsutställning i Uddeholm

Jag dömde jämthundar i Uddeholm (Värmland) i lördags. Jag blev positivt överraskad av kvalitén på dessa.

70 hundar hade jag att döma under dagen och det var 19 hanar och 17 tikar i jaktklass! Lugna trevliga hundar med bra temperament, precis som Jämthundar ska vara. Jag tycker annars att jag ser en del "örsiga" jämtar som står och flåsar och  gnäller inne i ringen - Det är INTE OK för den rasen!!

Tack till arrangörer för en väl ordnad utställning!

20 hanar i jaktklassen!

BIR och BIS tik Mottibäckens Centa
Synd att bilden inte var perfekt med tanke på "glad" svans

Snygg ryskeuropeisk laika Svänkvikens Ställa

Toppmons WIlma BIR-gråhund och BIM-hanen

torsdag 2 februari 2012

Vorstehvalpar

Vildskinnets Aqila har nedkommit med 8 friska fina valpar efter Ormkullens Hugo-Boss. Johan och jag  besökte valpkullen och mamman på deras 3 levnadsdygn. OJ, OJ vad sugen vi blir... att ta hem en valp:) Aqila är en av de jakttikar jag är väldigt imponerad av. Har sett henne både på jakt och prov och hon är verkligen en klippa. Söker outtröttligt i ur och skur och har en otroligt fin fågelhantering.

Aquila har dessutom en kullbror, Vildskinnets Sputnik och en kullsyster, Vildskinnets Stella, som jag också träffat och sett på prov. De är av samma lugna, stabila kaliber som Aqila!!

Du som är beredd att jobba med en jaktmaskin kan ringa husse, Patric Bergström (073-051 28 01) och höra om det är någon tikvalp kvar!
Aqulia med sina små

En "bruning" vilar mot morsans lår:)

Träning av hundar med olika problem

60 kg och vägrar hoppa in i bilen

I veckan har vi tränat två olika hundindivider och såklart olika människoindivider:) Den ena var STOR Bernersennerkille på 60 kg som vägrade att hoppa in i bilen... Det kallar jag problem!

Det hela hade börjat för 3 månader sedan när familjen flyttat. Det enda de visste som hade hänt var att gallret baken i bilen, ni vet, hade ramlat ner på honom någon gång, så det kunde vara rädsla för det, tänkte vi... Jag frågade också om de hade sett någon tendens till att han hade ont i rygg eller dyl. Men de hade de aldrig lagt märke till.

En så här stor kille lyfter man inte in hur lätt som helst kan jag lova!!! Johan var med eftersom min höft inte är stark nog att jobba med denna storlek av hund ännu. Johan fick erfara styrka som han tidigare aldrig mött hos en hund:). När hundkillen bestämde sig för att stanna framför bagageluckan, då gjorde han det, TVÄRSTOPP!!

Jag hade en strategi om att "bara" lyfta in honom och berömma, lugna, ge godis osv. men den tanken kunde jag FET-glömma!  Vi(Johan och jag) byggde upp ett förtroende mellan hund och oss och det var lätt, det var en mycket trevlig och lydig grabb, se!

Sedan gick vi till attack mot bilen och bagaget. Korvbitar fick bli min lösning och ordet sök( för det var han duktig på) Jag började med att lägga korv bredvid bilen, åsså fick han gå fram och hämta. Mycket snabbt i början, men sen kunde han stå intill bilen med bagageluckan öppen. Då tog jag  nästa steg korvbit på kofångaren och "sök". Tveksamt i början men sen gick även detta. Nu var det dags för korv inne i bakluckan och det gíck även det, slutligen kastade jag in korv i bilen och kommendera sök. Det grabben gjorde då var att hoppa in med frambenen och ta korven snabbt som attan och hoppa ur igen.

Innan vi slutade dagens övning stod han kvar inne i bilen med överkroppen en stund innan han hoppade ut igen, YES!!

Ja, med honom får man ta ett steg i taget insåg vi. Ungefär som när man lär in andra övningar i moment. Apportering  är ju en sådan övning där man får lov att gå sakta fram och befästa varje del för att sedan sätta i hop momenten mot slutet.

Hoppas matte och husse jobbar med övningen till nästa gång vi kommer och hälsar på:)

Bordercollieflickan
Den andra hunden för dagen var en bordercollieflicka som gjorde utfall mot hundar samt högg i snöspaden när matte skottade. Denna tjej var hos mig i höstas för att träna bort sitt beteende med att jaga bilar. Det har matte lyckats få bort!

Vi såg tydligt att tjejen kände igen mig och var som ett lamm på en enda gång. Hon tänkte verkligen inte gör utfall mot någon hund, denna kväll :) Det är fascinerande vilka lättlärda hundar de är dessa vallhundar. MEN de är ju avlade för denna egenskap och en hund som lär sig lätt /fort lär sig också FEL lika fort och lätt!  Eftersom hon kände av min närvaro och skötte sig exemplariskt när jag var med gick jag ifrån matte och hund för att de båda skulle känna av känslan att det fungerar även när de var utan mig.  SÅÅÅ skönt tyckte matte. Hoppas ni nu kan hålla i relationen, matte först i alla lägen och försvara din egen hund inte tvärtom.

Det andra problemet matte hade med sin hund var att hon attackerade snöspaden varje gång hon skulle skotta. Jag visade henne att hon skulle lägga ner sin tjej (detta är en hund med bra lydnad nämligen) medan hon skottade, så fick det bli till en övning och sedan efter skottandet och platsläggningen blev det lek och bus med matte. Fungerade hur bra som helst!

Vallhundar har ju en enorm instinkt att valla och kan inte förstå skillnaden på får, bilar, hundar, snöspadar som skottar(rör sig) OM man inte som ägare lär dem det!

Lycka till med fortsatt träning och aktivera din hund på ett vettigt sätt!