torsdag 28 juli 2011

Ses på Fäviken Game Fair - Jaktmässan i Jämtland

Då åker vi iväg till Fäviken!
Nytt för oss i år, är att vi träffas i Landbystältet hela helgen samt även i LRF´s tält under söndagen

Besök oss gärna där: wp.favikengamefair.com

måndag 25 juli 2011

Nya fräscha rapphöns har anlänt

Jag har i dag hämtat nya rapphöns i Aspås hos Ulf Kahlén - Aspås hund & jakt. De kommer från Odensala fasaneri och ser väldigt fina och pigga ut. Nu kan ni som har fågelhundar träna på rappisar både i Aspås och i Getåsen, vad lyxigt!!

Nu blir det flygträning av dem, sedan de gjort sig hemmastadd i voljären.

Skytte och hundträning

I går hade vi besök av en valpköpare som ville träna sin hund, Otto, samt träna sig själv i skytte. Han var redan en mycket duktig skyt, men hoppas ändå att Johan kunde ge nå´t litet tips i den ädla konsten. Sångbergets Otto , hans hund, är MYCKET hund och husse har jobbat väldigt bra med honom. Otto har en stor jaktlust och mycket livlighet, då är det bara att hålla i "tömmarna" och fortsätta träna på "ordning och reda".

Tina Gidlund passade också på att träna sig i skytte.

Tina skjuter och Johan bevakar hur skottet tar för att kunna ge feedback. Jonas tittar på och väntar på sin tur.

En intresserad och läraktig skytteelev
Här blev fokus på grässtrån, men bilden var frän tycker jag :)

Ego och Grym med husse var på besök i går och tränade på rapphöns

Janne Pettersson (jaktprovsdomare) tränade en hund åt en bekant. Han följer hunden med blicken hela tiden...
En brun fin tik vid namn Henkel var det han jobbade med under dagen i går

söndag 24 juli 2011

Hjortonplockning och fisketrappen

Johan gjorde sin sista dag på Fisketrappen idag för denna sommar och då blev det rekord för året: 42 fina öringar , den största på 4,6!


Öringarna vägs....



mäts...


...och könet kollas på dem


Tidigare i veckan var de mogna, DET GULA GULDET, så vi gjorde en tur med Emma och Mathias (en av våra fågelguider) på våra vackra myrar i Jämtlandsfjällen.



Härlig vy över Drommen under hjortronfikapausen



Mums!



Emma plockade bär i bikini

lördag 23 juli 2011

Skytte och hundutställning

I dag har Johan haft två kulskyttar i träning som båda var mycket duktiga att skjuta innan de åkte hem från skjutbanan! Skjutkäpp är verkligen ett bra hjälpmedel att ta till, för att få till ett bra skytte, det kan vi varmt rekommendera. Passa på att köpa en käpp på Fäviken nästa helg, då kommer det att finnas många att välja bland:)

Själv har jag dömt älghundar i Åsarna. Det var verkligen glädjande att se sååå många bra svarta älghundar. Självklart skoj att se de övriga snygga exemplaren också och kom ihåg att du har samma hund i kväll som du hade i morse, oavsett resultatet i ringen:)

I morgon har vi två hagelskyttar och lite rapphönsträning att se fram emot:) Livet är bra underbart!

MEN... jag måste få skicka tankar till våra grannar och vänner i Norge. Fruktansvärt det som inträffat där :(

tisdag 19 juli 2011

Camilla Hed till VM

Camilla Hed som jobbar som ridlärare på Dille Gård är nu uttagen till VM! Coolt och Jättekul! Camilla är en otroligt härlig människa med målinriktad träning av hästar och hon har dessutom en STOR portion ödmjukhet. En människa som man blir glad av att träffa. Lycka till!

Lyssna på Tv-reportaget här nedan:

måndag 18 juli 2011

Hundgårdsbygge

Nu är hundgården uppskruvad och på plats i Getåsen. Vi har valt att gjuta en platta och skruvat fast ett Stabil-stängsel, http://www.stabil.se/Hundgaardar.htm, på tryckinpregnerat virke. Vi är väldigt nöjda med resultatet. Då är det dags för hundhuset att komma på plats också.

söndag 17 juli 2011

Eftersöksgrenar i Åsarna

Sångbergets Soya, eftersöksgrenar och utställning

Soya
Fick telefonsamtal från Lycksele och Daniel Mårdner som äger Soya (Hera/Grym avkomman, som nu är 14 månader). Soya var på hundutställning idag och fick Very Good och en fin kritik. Läs nedan:
"Medelstor, mkt god typ, prop. fem. huvud, bra rygg, ganska bra skuldra, brant ö-arm, bra vinklar bak, ganska vägvinnande rörelser, bra påskjut, bra hårlag, bra temperament & arbetslust."
Soya har också startat på ett eftersöksprov och fick 9 på spår och 7 i vatten. Bra jobbat! Att man missar poäng i unghundsklass är inte så konstigt - det är mycket nytt och ovant för en unghund som ska starta på sitt första prov. Muskot startade i går och fick en 9:a i vatten och endast en 4:a på spår. Han la ner truten en bra bit ifrån mig, tog upp den efter omstart och kollade in domaren och domaraspiranten, sedan avslutade han med att kasta ner truten 3 m framför mig:( ... Ja, ja det är bara att träna mera och även med okända människor som står vid avlämningsplatsen.

fredag 15 juli 2011

Skogens guld och vackra natur

Under kvällen cyklade vi iväg och kollade in ett av våra hjortronställen. Vi har hört att vissa har plockat flera kg blötmylth redan, men det var inte riktigt klart där vi gick fram. Vi får hålla oss till tåls några dagar till. Det är förressten väldigt tidigt i år och mycket blir dte också på sina håll :)

Först en cykeltur och hundar är med så klart!
Ljuvliga bär!
Under hemfärden färgade solen denna gamla trästolpe och rostiga spik i en gyllene färg som bara finns i naturen
Myrstubben fick också en kvällssolsfärgning
Vacker hemfärd över myren

måndag 11 juli 2011

Skytteträning

I dag har vi haft en hel familj på skytteträning inför Jägarexamensskyttet.

Det är ganska många runt om i länet som har gjort sin teoridel i Jägarskolan men inte fixat skyttet. Det går alldeles utmärkt att komma till oss och träna och sedan, när man känner sig redo, skjuta upp för en provledare.

Johan instruerar hur duvans bana går och när man ska skjuta på den.
Inget undgår Johans blick när det gäller hagelskytte

Skytte på hare är också ett delmoment i Jägarexamen.
Nästa gång blir det hare för fam. Ackerholt

Sommar och vattenapportering

Det var länge sedan jag skrev nå´t om våra egna hundar och träning av dem. Självklart så tränar vi dem också, inte bara andras, även om det blir lite lidande ibland.

Konditionen är god på både älghundarna och fågelhundarna. Cykel, löpning i terräng, simning och promenader i skogen samt allt "rejsande" med varandra gör att de håller sig i trim rent konditionsmässigt.

Sommar innebär också en hel del apporteringsträning. Jag brukar göra det i vardagen, som med allt annat när jag håller på med hund. Att ta med apportobjekt ut i skogen eller vart det nu är man är och kasta, gömma, släpa och låta hundarna leta rätt på dem är ett bra sätt att hålla igång apporteringen.

I kväll har jag tränat och haft skoj tillsammans med Göran Mattsson, husse till Heras kille Nr 1, Tvärnypets Hojt. Han hade införskaffat en "kastmojjäng" för en tennisboll så att han kunde skicka iväg den lååångt ut på sjön. En sådan ska jag också se till att köpa - hundarna tyckte det var SKITKUL! och jag också:)

Det är en konst att variera träningen så mycket som möjligt så att både ägare och hund får en utmaning och behåller glädjen i att jobba, anser jag!
Medan jag och Göran tränade hund hade Johan skytteträning med Görans sambo Carina. Det gäller att vara effektiv:)
Tack för en trevlig träningsstund!
Strävhåret Myltha apporterade villigt bollen
Kallas pappa Tvärnypets Hojt, var verkligen villig att bada och utföra en bollapportering för sin husse Göran.
Hojt i full fart in till husse för avlämning
Gissa går gärna i vattnet när apportkommandot kommer!
Hämtad och funnen trots att husse kastade iväg den riktigt långt!

fredag 8 juli 2011

Björn och björnjakt


En björn på en slaktplats utanför byn i våras

Vi jagar älg och diverse fågel samt hare och rådjur när det bjuds men björnjakt är nå´t vi inte håller på med. I alla fall inte ännu. Är du intresserad av att jaga björn? Gå in på denna adressen här nedan och läs mer, de har erfarna hundar och förare på sina exclusiva jakter.

onsdag 6 juli 2011

Fors Wards Gård

Nu är vi igång med rivning och renovering av vår nya gård. Det stod två hus på gården som vi har rivit och nu är vi igång med renovering av bostadshuset.

Detta gamla hus var inte mycket att spara. Nu är det rivit, uppeldat och nedgrävt.

Invädningt var det helt ruttet...

Dan och Johan river stuprännor.

Emma gör ett glädjehopp!

söndag 3 juli 2011

Hundkurs på Frösön



Johan och jag har haft två trevliga dagar med nya hundbekantskaper på Frösön under helgen.

Jag tycker mer och mer om dessa två -dagars-utbildningar i ledarskap och grundlydnad. Hundägarna som anmäler sig för att utbilda sig under två dagar är verkligen motiverade att ta till sig av de "smörgåsbord" av verktyg som vi lär ut.

Alla förare är lika förvånade av hur fort det går att lära en hund att bli en "Följare" och förstår också vikten av att kunna hantera och leka med sin hund. Det är ju det som bygger en fin relation och ömsesidig respekt.

De ekipage som tränade för oss på Frösön har också förstått att "Ett viktigt ord" är verkligen kanonviktigt för både dem och hunden för att det skall bli åtlytt.

Vi tackar er för en fin helg tillsammans och Tusen tack till dig, Per, som fotade under kursen. Du kommer att bli en toppenbra hundägare, det är jag övertygad om:)