torsdag 31 mars 2011

Bulvantillverkning

Snart är det dags för kråkjakt! Eleverna i åk.2 på Dille Gård fick tillverka uvbulvaner idag inför kommande jakt. Elias klär sin bulvan med duvfjädrar. Elias är uttagen till SM i jakt för ungdomar som går av stapeln den 3-4 maj nere på Östermalma. . . . . . och det är Melker också. De två kommer att representera "vår" skola under SMét. Det ska bli skitkul att följa med dit ner och coacha fram dessa två grabbar. Här lägger Melker på dun på sin bulvan Amanda fixar till sin bulvan så den ska se "attraktiv" ut.

Besöks och -terapihund

I dag hade eleverna i åk.1 på Dille Gård hund på schemat igen. De fick besök av Buddah, en bulldog, som arbetar som besöks -och terapihund. Han jobbar med att besöka åldringar på olika servicehem i Östersund. Tänk vad mycket vi kan använda våra hundar till! Eleverna fick också en föreläsning i foderlära för hund som var mycket givande och lärorik.

måndag 28 mars 2011

Vildmarksfrukost och skytte

Det är omväxlande att vara egen företagare! I dag har Johan och jag haft Vildmarksfrukost och skytte för ett företag som heter Cint (cint.se/cint.com) De ville äta en frukost på hemväg från sin konferens i Åre, mot flyget på Frösön. Vi bjöd b l a på rökta produkter från eget "skafferi" -älghjärta, kanadagåsbröst och storsjööring. Hembakt bröd och ost från Oviken ost samt marmelader från Rönngården.

Skytteaktiviteterna bestod av hagelskytte på lerduvor och med 22an fick de skjuta på ägg, snurra och såklart när man är i Jämtland. . . ÄLG!

Vildmarksfrukosten är serverad. Gästerna fick använda våra takspån till tallrikar som de sedan stoppade i elden. Snacka om miljövänliga tallrikar!


En fjällripa fick vara med bland tomatbrödet


Granris är tacksamt att duka med, det gör det hela mer inbjudande


Delar av gruppen äter sin frukost runt elden

söndag 27 mars 2011

Stående fågelhundskurs i två dagar

Denna helg har vi haft kurs för stående fågelhundar i samarbete med Hundensgård(Tina & Tomas Schaffer Hallgren)

Vi hade ett härligt gäng vetgiriga och träningsvilliga förare som jobbade oerhört bra med sina hundar i två hela dagar. Vi blev verkligen "vindpinade" under dagarna utomhus.

Tyvärr fick vi ställa in fjällträningen, då vinden var alltför hård där uppe. Som tur var hade vi en Plan B och tränade sök, stånd och stopp på åkrarna i Getåsen istället. Vi hade i alla fall fjällutsikt korta stunder :)

Vi vill tacka er alla för bra arbete med era hundar och kom nu i håg att fortsätta att vara den ledare ni SKA vara för er hund även i vardagen.

Kom ihåg molnen "Ordning och reda" och "Tydliga och enkla kommandon". Arbeta mer med ert kroppsspråk än er mun. Prata människospråk med dina tvåbenta kompisar och hundspråk med din hundkompis så blir relationen så mycket enklare.

LYCKA TILL i er fortsatta träning och tack för trevliga dagar med nya hundbekant!


Britt-Marie, Maiden, Carina och Myltha med fjällen i bakgrunden. De syntes ibland mellan snödreven

Delar av gänget

Stefan och Tikka har jobbat bra i fyra heeelaa dagar

Ferry reser en fågel och. . .


sätter sig ner i floget! Visserligen har han linan på för säkerhetsskull och det är bra om du som hundförare vill få till en säker fågelsituation utan "tok". Husse kunde berömma lugnt och fint:)


Jojjo, från Edsbyn,står för en rappis i skogskanten. . .


. . .här kan du se vad Jojjo står för.

onsdag 23 mars 2011

De är fantastiska våra fyrbenta vänner!

Våra hundar har också känslor! Titta på denna film från Tsunamidrabbade Japan:
http://www.expressen.se/nyheter/1.2374136/hunden-vagrar-att-lamna-sin-van

Mat och boendetips!

Johan och jag fortsätter att utbilda oss genom LRF och deras utbildning "Vägen till marknaden" som ger oss en massa bra tips om företagande och dessutom får vi itillfälle att träffa likasinnade människor som tror på småföretagande och mathantverk.

Igår besökte och lunchade vi på Brunkullagård. Ett ställe vi varmt kan rekommendera för dig och ditt företag eller till någon privat sammankomst. Kika in på deras hemsida här:
http://www.brunkullagard.se/

söndag 20 mars 2011

Fjällträning i solsken

Ännu en härlig dag på fjället!
Idag hade vi Mynta(från Grym-kullen) och Roda(från Hojt-kullen) på besök.

Kalla in action!

Vildskinnets Hera i en avance

Kent och Johan med 4 Sångbergare och mamma Hera(Vildskinnets)
Åreskutan i mitten!

Sångbergets Roda står för en ripkull. Hon skötte fåglarna bra!

Injagning av jakthundar - föreläsning

Johan och jag var på föreläsning i veckan med elever från Dille Gård. Vi fick en kanonbra föreläsning av Mattias Westerlund från Hundskolan vison. Han berättade om injagning av jakthundar. Läs mer om honom och hans företag på: http://www.hundskolanvision.se/index.php/se/vision ForsWards hund & jakt är skolad i samma tänk som HUndskolan Vison, så alla "våra" kursare som var där kände igen mycket av det Mattias sa samt de bilder han visade.

lördag 19 mars 2011

Emma buggar vidare och vann idag igen!

Emma tävlade i bugg i Umeå idag och tänka sig, hon och Pontus vann idag igen! Grattis på er från oss alla! Filmsnutten är från sommarens dansskola på Fröjdholmen.

söndag 13 mars 2011

Dagens hundträning på rapphöns och gårdagens utställning

Igår var jag i Borlänge och dömde älghundar. Lite mycket bilkörning(96 mil t o r) men vad gör man inte för sitt största intresse:)

Jag hade gråhundar, svart älghund, karelsk björnhund, östsibirisk laika samt vit älghund på min lott. Gråhunden jag dömde fram som BIR -hund slutade som BIS-hund. Han heter Smygarebäckens Aske och bor i Nora såg jag i katalogen när jag kom hem. Jag hade 2 riktigt snygga karelare från Björnsaxens kennel i Torsby i min ring också. Trevligt temperament och riktigt fina exemplar av rasen. Skoj att se!




Idag testade vi hur rapphönsen fungerade efter vintervilan. De tyckte det var skönt att komma ur voljären och lufta sig lite grann. Våra egna hundar Kalla och Muskot fick några fina arbeten med hönsen. Skoj att se att det fungerar bra med våra"rappisar" inför kurshelgen den 26-27 mars, samt inför vår egen uppfödarträff helgen efter. Det ska bli kul att se många olika individer och hur de jobbar. Vi längtar!

Sångbergets Kalla står för en rapphöna

Sångbergets Muskot gör likadant. Det var riktigt skoj att träna honom idag. Han har hunnit bli 11 månader snart(den 26 mars) och har börjat förstå vad som är roligast i en fågelhunds liv :)


Emma var med och filmade en "snutt" på Muskot:

torsdag 10 mars 2011

Vårvinterträning

Idag var det sol och bra före på fjället. Vi tog en träningstur på eftermiddagen.


Kalla gjorde att fint jobb på ripa. Stånd och avance i 30-40 m på ripor som sprang på backen. Hon fick världsmästarberöm( som "HUndensgårdTina" kallar det:)


Vi hade sällskap av en strävhårskille idag. Visst är de charmiga med sitt skägg?! Orkas är namnet och honom hoppas vi få se på prov i år! Han hade riktigt fint sök idag.

Sportlov


I går var alla flickor hemma så vi tog en sportlovsdag med dem och åkte skidor i 1,7 mil. Hundarna jobbade bra och mådde väldigt gott efter motionsturen. Hemfärden bestod av olika färdsätt; skotertolkning, skoteråkning och löpning(för hundar).

söndag 6 mars 2011

Kloklippning och Draghundstävling

Emma gjorde debut på draghundstävling idag. IF Östersunds draghundsklubb hade tävling i Hallen och de två tillsammans tog en hedersvärd tredje placering. Foto: Daniel Hörnsten


Kvällsaktivitet hos oss bestod av kloklippning av 6 hundar, dvs 24 tassar, 108 klor!
Tispa njuter av pedikyren!

Vår jämthund Tispa, tycker det är jätteskönt med lite pedikyr. Hon är totalt avslappnad när Emma klipper henne;)

lördag 5 mars 2011

Lodjursjakt

Idag har det varit full aktivitet på lodjursjakten runt om i skogarna här i trakterna.

Vi ber att få gratulera Dan(måg, instruktör och guide hos oss) som sköt en lynx lynx idag. Gaupan (jämtska för lodjur) vägde 17 kg.

Erik och skytten Dan efter en lyckad jakt

Den ettåriga Ryska stövartiken, Tora, gjorde ett fint drevjobb

tisdag 1 mars 2011

Våra jakthundar är ambassadörer för jägarkåren

Har du tänkt på vilken syn människor som inte jagar har på oss jägare och på våra hundar?

Många av våra jakthundsraser tillbringar fortfarande(2011)största delen av sitt liv i en hundgård utan motion och socialt umgänge. Detta tycker jag är väldigt tråkigt! Många säger när hunden drar i kopplet, skäller eller t o m bits att: "JA, men det är ju därför att det är en jakthund!" Bullshit, säger jag bara! Alla hundar oavsett ras går att fostra till en trevlig individ som fungerar i både jakten och vardagen.

Kraven på en effektiv och fungerande jakthund har ökat enormt under de senaste åren. Idag har samhället gjort att vi behöver en helt annan kontakt och lydnad på våra hundar än tidigare. Hos stående fågelhundar, har kraven alltid varit höga, men även där har utvecklingen av lydnaden gått framåt. För att få till en hund som fungerar under praktisk jakt och i vardagen, måste vi skapa en relation mellan förare och hund som håller för dagens högt ställda krav.

Detta har faktiskt bidragit till att jakthundsfolk anmäler sig till hundkurser som aldrig förr! Jätteskoj att fler och fler inser att en hund som har en ledare med sig i skogen jagar bättre och på dina villkor! Genom att ha en hund som lyder dig blir både vi(jägare) och jakthundsraserna mer accepterade i samhället.