söndag 31 oktober 2010

Bra att ha sak: En bilnyckel!


Efter en mycket händelserik, trevlig o rolig helg i trakten kring Lidköping är vi nu på väg hem med hjälp av reservnyckeln till vår volvo. Vad gör man om man tappar sin bilnyckel i skogen och har 80 mil till reservnyckeln? Ja, det kan man undra. . .

Volvoassistans, Bärgningsbil, Jetpack, Karin och våra Lidköpingsvänner gjorde så att det gick att kirra. Det blev en liten omväg att åka till Landvetter för att lösa ut nyckeln men nu rullar vi hemöver, snacka om Lasse Åbergresa, eller jag menar ForsWardsresa! Tack till våra jaktguider Ulf o Ulf med familjer

Fasan för Kalla

Vi avslutade dagen med fasanjakt på Dackemarks fasaner. Det resulterade i två fasaner varav en som Kalla jobbade fint på.
Hon har verkligen fått träna apportering av olika vilt under dessa dagar. Gäss, gräsänder och fasaner. Bra träning!



Räv för labben Märta

Det blev en räv för Märta idag. Skoj!



Rådjur på drev

Idag fick jag skjuta detta kid på ett fint drev av en korthårstaxkille. Riktigt bra hund!



lördag 30 oktober 2010

Tjäder för Tarras


Dan,mågen, jagade hemma i skogarna efter jobbet idag och se vad lyckat det blev! Tarras, unghunden hans börjar på bli riktigt duktig. Bra jobbat pojkar!

Anders ficken bock


Efter gåsjakten bjöds vi på rådjursjakt med drivande hund i form av tax/terrierblandningen, Herman. Han drev bra men djuren klarade sig. Då testade vi jakt med stötande hund i form av jaktlabben, Märta, och se det resulterade i att Anders fick skjuta en bock med ett avbrutet horn. Kvällen avslutades med gräsandsjakt,också det med lyckat resultat! Labben Märta, fixade apporteringen av dessa helt klockrent! Sicken tur vi har vara fyrbenta vänner. Vi ber att få tacka för en spännande, händelserik o rolig dag. Tack fam. Järv för god middag o gästfrihet

fredag 29 oktober 2010

Gäss, änder o rådjur


Ja, då var vi i södern på jakt. Lidköpings guiden, Ulf Järv,(även känd som Team Hinden) har skott sig bra idag. Det började omtumlande med en polisanmälan när vi jagade gäss. Återkommer med en utförligare rapport senare. . . Hur som helst fick Kalla jobba med två sökapporter på gås, vilket hon fixade galant! Vi har aldrig sett så många gäss i luften samtidigt. Häftig syn o häftigt ljud!

onsdag 27 oktober 2010

Jakt i södern´

Nu åker vi till sydligare breddgrader, Lidköping närmare bestämt, för att se lite annan flora och fauna. Ulf o Ulf som var här och jagade ripa i september har bjudit ner oss på jakt. Det blir spännande att se vad som händer!

torsdag 21 oktober 2010

Guldhorn? Grattis!!

GRATTIS!
Jonas Eriksson som vi kallar "TaxJonas" eftersom han har en kanonbra tax som heter Elis, sköt häromdagen en riktigt stor älgoxe. Här nedan kan du läsa hans egen jaktberättelse:

"Tisdagen den 12 oktober hade jag den stora turen att fälla denna fina 18-taggare i Djupsjön Offerdal. Det började med att Bleckås Qelly skällde ståndskall på den i ca 25 minuter och hennes förare Bertil Johansson låg och siktade på den på ca 50m, men hade inget bra skott läge. Då kom det en hund till på ståndet och oxen skenade ner i det område som jag och min gråtik Pilkåkojans Klara gick.

Jag fick rapport via jaktradion att de var på väg ner i området och jag sprang ca 400m upp på en större myr, väl framme i kanten på myren såg jag älgen passera på 200m. Då sprang jag tillbaka in i tallungskogen 200m och när oxen kom på mina spår vinklade den upp mot där jag stod. Och i trav på ca 50m blev det till slut ett lätt skott bakom bogen och oxen föll till backen.

Min största älg hittills var ett faktum. Slaktvikten var 265kg, sen vi får se om det räcker till guld i hornbedömningen, en preliminär uppskattning gav ca 310p dvs guld. Jag tror jag ska göra en förstoring till Bertil som var så när att bli oxens överman, men så är jakten man vet aldrig vad som händer..."
Jonas


Snacka om jägare som vet vart han ska vara vid rätt tidpunkt :)Grattis till en fin oxe och ett fint jobb!

Surt för Bertil :( men han har sååå bra hundar i sin Bleckåskennel att chanserna är stor att få skjuta fler av den kalibern.





onsdag 20 oktober 2010

Man måste inte skjuta älgen för att få en fin trofé

Foto: Lennart Dannelind

Per-Arne Alexandersson som är hundförare i Kläppe-Höge jaktlag hittade dessa fina fällhorn under sin vandring i skogen som hunkarl. Snacka om fin trofé.

Certifiering av jaktguider

Vi är några jaktguider/arrangörer som tycker att det är dags att oragnisera oss för att vi ska kunna bedriva en seriös jaktguidning i länet. Vi har därför bildat en förening "Jakt i Jämtland och Härjedalen" där jag (A) sitter med i styrelsen. Här kan ni se hur långt vi kommit med arbetet i föreningen:

http://www.lrf.se/Medlem/Foretagande/Skogsbruk/Aktuella-skogsfragor/Aktuella-fragor/Starkt-sug-efter-traktorer/Mal-Certifierade-jaktguider-nasta-ar/

söndag 17 oktober 2010

Rapport från Sångbergets Soya

Fick en rapport från Daniel Mårdner och sambon Elenor från Lycksele, som köpte valp av oss i Heras senaste kull med Ormkullens Grym. Valparna har nu hunnit bli 5 1/2 månad och alla köpare är väldigt nöjda med sina fyrbenta vänner.

Så här skriver Daniel:

"Hej på er=)
Tänkte att ni säkert vill ha några bilder på Soya. Några är gamla men ganska roliga, den här hunden verkar kunna ligga hursomhelst varsomhelst=)

Vi är då iaf väldigt nöjda med henne, hon verkar gilla allt och alla...t o m katter, som inte alltid är lika förtjusta i henne, som hon verkar vara i dem. Har tränat mycket hit och stopp, med och utan pipa, men även frittfölj, linförighet, stanna kvar och börjat lite med dirigering mest för att hon verkar tycka de är kul. Ska väl ta itu med apporteringen mer framöver, har även försökt få henne på fågel och lyckats några ggr. Oftast stannade hon av sig själv men de gånger hon inte gjort det så har det funkat bra med pipan.

Det ska då iaf bli skitkul att få jaga in henne till hösten som kommer - hoppas bara man klarat av att ge henne grunddressyren så den håller även då=)

Ha det bra och hälsa med er!"

/Daniel & Elenor

Som ni alla kan läsa får Soya en bra start i livet och Daniel har stora chanser att lyckas när han befäster lydnaden i tidig ålder. Härligt jobbat, fortsätt så!
Tack för en trevlig rapport!
/Anna o Johan


Soya har växt och ser bra ut i dags läget

Självklart har damen fått kontakt med "rätt" byte :)



Sova hur som helst, ja just de´!!!

I en resväska...

och i en liten korg

Många tränar på våra rapphöns

Idag har vi haft olika grupper av människor som tränat sina hundar på våra rapphöns.
Först var det en pointer och en korthårig vorsteh sedan kom två weimaraner och avslutningsvis en 1,5 årig strävhårs vorsthe. Många härliga hundar och förare som jobbade bra med sina hundar. Skoj att se strävhåret med ett otroligt klipp i steget. Vi brukar ju hävda att korthåren är värre, fartmässigt, men den vi träffade idag var det verkligen fart i.

Rapphönsen har verkligen gått bra hos oss. De verkar trivas med miljön i Getåsen:)

Tack till alla er som var hos oss idag och välkommen åter!

lördag 16 oktober 2010

Ripjaktsguidning i snö och kyla samt kött och svamp



Idag har Johan guidat på fjället i snö och kyla. Skönt att krypa ner i en vindsäck när det bjöds på rast och vila tyckte Hera.

Igår guidade Anders Nilsson (vår "braiga" jägarexamensinstruktör)i betydligt bättre väder. Båda dagarna bjöd på flera fina skottchanser och bra jobb av hundarna. Våra gäster har bokat två dagar till, både i skog och på fjäll. Jag önskar dem lycka till!

Själv har jag styckat älgkött tillsammans med jaktlaget och fyllt frysen till max. Vill du köpa älgkött så finns det att köpa för hugade spekulanter, från nu och fram över.

I går knackade det på dörren efter att jag kommit hem från styckningen. Det var en av våra grannar som hade plockat trattkantareller och ville dela med sig av sin skörd. Vi brukar dela med oss av vårt kött. Det lönar sig "att ge utan att vänta nå´t åter"! Snacka om lyxigt att få tillbehör till allt det vilda som finns i frysen. Tack, tack!





fredag 15 oktober 2010

Balladen om den kaxiga myran

Jag vill dela med mig av denna låt som jag gillar skarpt!
Denna version har fina bilder till också ;)
Håll till godo alla vänner!

Ståndskall med Albertssons Chiva

Pär Lennartsson,brorsan,guidade en kille från Skåne in på ett fint ståndskall för sin egen jämthundstik tik Albertssons Chiva. Det blev en lyckad dag för skåningen som fick skjuta sin första älg på ståndskall. Efter lunch och vila släpptes Chiva igen och det blev ett nytt upptag som resulterade i ytterligare en älg som fälldes av den glade skytten!

Chiva har tagit ett första pris på jaktprov under hösten, så hon kan sin sak den bruden.

Pär står för filmen med mobilkameran:

måndag 11 oktober 2010

Riporna byter till vinterskrud

Dagens jakt på ett av våra favoritställen bjöd på en fin dag. Riporna var lite svåra idag...

Riporna är i full färd med att byta till vinterskrud. De är verkligen vackra nu med sin "mellanskrud".

Härligt!

Anders och Lea där de trivs som bäst!


Kalla blickar ut över vyerna. Hon sökte precis som vanligt så vi kliar oss i huvudet och undrar varför hon inte sprang och sökte som hon brukar nere på fältet i Berga. Kalla hittade också fågel under dagen som hon inte lyckades precisera i den knappa vinden. Hon var dock lugn i flog. Det tar sig!


söndag 10 oktober 2010

Jag sköt också en...


Jag satt på pass idag eftersom Johan gick med Granta och pappa har lånat Tispa. Jag kan faktiskt också skjuta älg på pass :) Dessutom fick jag en kniv av Rolf Hedenström ! Han har t om gjort bladet själv.
Det är så i vårt jaktlag, att den första skytten som fäller en älg med ett skott varje år får en kniv av knivmakeren Rolf. I mitt fall var det en specialare... borde inte skjuta två i samma hål på kon jag sköt i september.
Tusen tack Rolf för en jättefin kniv! Ska ta en bild och lägga ut så får du säkert beställningar.

Fin tjur skjuten av "dansken"

Vi har en dansk kille, Benno, i vårt jaktlag. Han sköt denna tjur i dag på pass. En fin "bit". Grattis till dig Benno!


lördag 9 oktober 2010

Fjällälg

Idag när Johan och jag hade jagat färdigt i Gäle ringde Johans andra jaktlag och Henrik hade skjutit 3 (!) älgar vid fjällkanten och behövde hjälp med nedfraktande av dessa älgar.


Alla sörlänningar som läser detta och tycker att det kan vara besvärligt att ta fram älgarna kan ju kolla in bilderna och föreställa er hur det är att frakta hem dem till slakteriet. Sådana här gånger önskar man att man hade helikopter.



Dan på väg upp till älgarna. Ett riktigt motionspass i branten.
Snacka om brant och mycket sten...

Älgarna låg i värsta branten på fjällkanten. Bydalssjön är låååångt där nere.

Ska det vara nödvändigt att skjuta älg såå långt uppe på fjällkanten? ;) Minnesvärd nedfärd!


Oktoberjakten på älg har börjat

Fejningar på trädstammar var det gott om i dag när jag gick med hunn´(tika). Ett tecken på att den värsta brunsten är över och att det har friats en del under älgjaktuppehållet ;)
Nils, ungdomen i vårt lag sköt en liten oxe i dag. Grattis Nils!
Granta vår ettåriga gråhundstik, ligger ute bättre på sök nu, men jagar fortfarande lite allt möjligt. Fågel och hare är rätt skoj att springa efter tycker hon. Det jag är väldigt nöjd med är att hon alltid kommer tillbaka efter sina sökrundor, även när det blir sken och hon blir borta efter älg så hittar hon "hem" till mig. Nu önskar jag ett ståndskall och en fälld älg för henne för att se om allt ramlar på plats...


fredag 8 oktober 2010

Jägarexamenselev Världsmästare!

Fors Wards hund & Jakt vill gratulera Patrik Sandell som tagit två raka asfaltssegrar i VM-rallyt i Frankrike. Patrik tog sin jägarexamen hos oss i maj 2010!


"Patrik Sandell är inne i ett bra flyt nu, andra raka VM-segern bärgades i söndags i Frankrike" Östersundsposten, tisdag 5 okt.2010. Foto: Olof Sjödin,Öp

torsdag 7 oktober 2010

Lyckad gåsjakt

Jag (Anna)föredrar jakt med hund medan Johan tycker att det är minst lika roligt att jaga med sin Beretta urika. Han är ju en utpräglad hagelskytt och har nu fått en ny favoritjakt! Förut var det kråkjakt men nu är det gäss med bulvaner som hägrar.

I går morse jagade han och Jonas Amneteg gäss hos en bonde som hade stora flockar kanadagäss som förstörde hans grödor eftersom de äter upp brodden till nästa års vall. Summan blev 84 kanadagäss!!!

Nu vet ni vart ni ska vända er om ni behöver apportobjekt till era fågelhundars apportträning ;)Dessutom kommer det att finnas rökt gåskött att smaka.

Det är viktigt att sätta ut bulvanerna på rätt sätt och i rätt vind för ett lyckat resultat

Gömslen att gömma sig i är bra att ha för att inte bli upptäckt

Träffad gås

. . .

Singlar neråt...

84 st

Bilen blev rätt full :)

söndag 3 oktober 2010

Trött 1a pristagare


Vildskinnets Aquila vilar ut efter dagens prestation. Hon gjorde ett otroligt bra jobb under denna helg. Vilken tik! Henne skulle jag kunna ta en valp efter :)

1a pris till Vildskinnets Aquila


Hurra för Patric o Aquila. 1a pris i fält med 8a i fältbetyg! Grattis i massor från oss. Denna fina fasantupp fälldes för Aquila på ett fint stånd, där Patric fick rese på håll eftersom han inte tog sig över ett dike. Även apporteringen fixade tiken med glans trots att det var en bit mellen hússe och hund. Mycket härligt att se :)

Kalla hade en fin fågeltagning o lugn i flog men söket var inte med henne i dag heller, tyvärr. Hon som brukar springa för fort. . . Jag har ingen bra förklaring på varför inte Kalla sökte som hon brukar. Vi får se på fredag om hon går som hon ska på fjället.

Ganjos Caruso tog en 1a i går o en 1a idag. Grattis! En otroligt härlig hund att se i arbete!

lördag 2 oktober 2010

Jaktprov i Berga


Patric Bergström, Daniel Norman med sambo, Kristin och undertecknad är på prov i Sörmland. Kalla gick inte alls i dag så det var bara att koppla. Aquila fick en 2a o Cabron en 3a! Skoj! Två andra Ganjos hundar tog en 1a o en 2a! Härligt o Grattis!