onsdag 31 mars 2010

Bergans produkter! Spännande nyheter!



Vi har påbörjat ett spännande försök med Bergans produkter. Vi har provat ut kläder ur deras jaktkollektion som vi ska få testa under sommaren och hösten. Återkommer med rapport om märket och deras produkter. Vi kan berätta så mycket att det känns väldigt bra! Deras ryggsäckar och midjeväskor satt som en "smäck". Ska bli spännande att få testa vad de går för;O)

Nyfiken? Gå in på:
http://bergans.no/sider/start_produkter.asp

Avslutning på kursen "Ledarskap & Lydnad" i Dille

9 av de 13 hundar som deltog på kursen

Trulle stannar trots att det ligger en mård framför näsan;o)

Sara visa Xia att hon ska gå igenom tunneln, inte på sidan om!


Nu har gruppen som gått kurs på Dille Gård haft avslutning. Under måndagskvällen tränade vi tillsammans en sista gång och hade en lite skojtävling som avslutning. Ni har verkligen växt som hundförare tycker vi!

Johan och jag önskar er lycka till med ert fortsatta ledarskap och att ni ska få en trevlig samvaro med er hund framöver. Någon av er kanske vi träffar i utställningsringen eller på något jaktprov framöver. Ha de gott och GLAD PÅSK på er!

Tusen tack för konstruktiv kritik och för alla lovord till oss. Vi tar till oss det ni satt på minussidan och ska redan nu skicka ut kommande kursdatun till nästa grupp. Någon skrev motsägelsefullt. Det kan bero på att varje hund och människa är en individ och man får prova sig fram med olika lösningar och se vad som passar bäst för just den hunden.

Utdrag från utvärderingen om kursen:
Plus:
Fick många bra tips att träna på!
En dag i veckan är bra, då hinner man träna emmellan
Tryggt att man kan höra av sig efter kursavslutet till er
Man fick lära ig vikten av tydlighet och ledarskap

Kanonkurs med många bra övningar och tips och tricks
Bra och klara instruktioner
Goda kunskaper hos ledare
Vettigt synsätt
varierande miljö
Tillbakablick och repetition
Övningar i grupp med störningar
Trevligt, roligt och lättsamt och väldigt lärorikt
Trevliga ledare
Att få ta del av andras problem, dvs lära av andra
Mycket varierande träning och i olika miljöer
Otroligt tydligt kroppsspråk på dig som ledare
Bra ledarskapsutbildning
Bra med olika nivåer på övningarna


Minus:
Ibland lite lång väntan
Kursdagar borde anges före kursstart så man kan planera in ledighet
Svårt med ridhuset och hästskit
Lite väl stor grupp vid vissa tillfällen
Lite motsägelsefullt ibland

Kallt

söndag 28 mars 2010

Våran "dansanta" tjej




Emma, vår yngsta dotter, hade en dansuppvisning med tema Michael Jackson. Det är verkligen lyxigt att få vara förälder och bjudas på fina föreställningar med dans, livemusik och sång. Bra jobbat alla som uppträdde!

Kråkjakt och hundutställning

Johan gjorde ett första försök till kråkjakt i går. Det blev tre kråkor och fyra skator, alltid något ;o). För varje kråkfågel som försvinner ökar ju chansen till fler skogsfågelungar!

Själv dömde jag hundar i Åsele och vill tacka Västerbottens älghundklubb för att fint arrangemang. Du som vill se bilder och resulat kan gå in på: www.alghundklubben.com/vasterbotten. Var också och tittade på jämthundsvalpar efter Fäbobergets Puma och Fisktjärnlidens Burre. Fina välmående valpar ;o)

torsdag 25 mars 2010

Träningsgruppen i Dille

Nu har vi bara en träff kvar med Dillegruppen. Nu när ni, förare,äntligen börjar fatta att det är du som för hunden och inte tvärtom. Jag poängterade extra mycket denna gång att det är upp till dig hur du vill att hunden ska uppleva dig. Du måste KRÄVA mer av hunden och BERÖMMA för rätt beteende för att nå dit du vill. Använd kroppsspråket i massor - träna!!!

Jag visade på en par hundar och gick slalom med dem. Själv blev jag helt varm och var engagerad varje sekund för att få hunden att följa mig. Flera av er förare är inte tillräckligt aktiv, dvs upplevs inte som intressanta och trovärdig av hunden och då blir resultatet därefter.

Johan visade också hur han med endast kroppsspråket fick Kalla att underkasta sig honom för att sedan leka och ha skoj! Ni såg själva att hon verkligen tycker om sin husse trots, eller snarare Tackvare, hans ledarskapsmarkering. Flera av er "tycker synd om" hunden när den "tar åt sig". Det ät självklart och naturligt för hunden att underordna sig. Tänk på det ;o)

Jobba aktivt med din hund när du tränar och vila er från varandra däremmelan. Lär hunden att kopppla av. På kommandot "Gå och lägg dig" så ska hunden ligga på sin plats tills du ber om en tjänst.

Inkallningen fungerade bra för de flesta nu, BRA JOBBAT! Fortsätt att variera störningarna i inkallningen så blir den ännu säkrare.

Ses på måndag!
Ta med en fikaryggsäck då, så avslutar vi med en fika mellan 19.30 och 20.00

Bra snölås


Vi tycker att det är bra att använda snölås när vi är ute på skidturer i obanad terräng. Även hösttid kan de komma till användning. Vi har provat en del olika märken. Jag(Anna) har fastnat för Norrönas. Sitter bra på och har ett blixtlås samt en kardborrestängning.

Fjällträning på ripa

Innan släpp på ripa träffade vi 5 lavskrikor. Denna snygging fångade jag på bild!

Hera fattade stånd efter två "svep" över fjällkanten. En härlig syn!


En fin dalriptupp befann sig 30 m framför Hera så jag kunde fota medan jag berömde tiken för ett bra jobb.

Lite misstänksamt börjar tuppen att dra sig undan...

Nä,bäst att jag drar...

tisdag 23 mars 2010

Problemhundsträning som inte var nå´t problem!

Jag fick ett uppdrag att jobba med en hund vars husse ville ha hjälp med att få bort hanhundsilskan på sin hund. Det var en 4-årig jämthundshane som hade ett cert på utställning och var färdig jaktchampion. Husse ville självklart försöka ta fler cert på sin hund, men varje gång han gick på utställning så var hans hund helt "tokig" och ilsken på andra hundar.

Jag började med att kolla av husses och hundens relation, vilken var väldigt fin. Hunden lyssnade bra på husse när inget i kring störde honom; satt lugnt kvar i bilen och väntade på "varsågod", kunde sitta och stanna trots störningar och lekte med husse och avbröt när husse ansåg att det var färdig lekt. Jag visade husse hur han kunde göra "Följ- mig- övningen" och den köpte de båda två på en gång!

Nästa test var att möta en tik. Hunden triggade i gång lite strax, men fick lära sig att det var ingen idé, eftersom det kom en "skrammelpåse" i marken brevid och husse vände för att visa att "Den där hunden skiter vi i, vi går hitåt i stället". Det gick fort att få denna "kloka" hund att förstå vad som gällde bara husse gjorde rätt och jag hjälpte till att bryta felbeteendet.

SÅ kom vi då fram till steget att möta hanhundar. Det egentliga problemet! Två jämthanar och två schäferhanar agerade statister och träningshunden skötte sig exemplariskt!!! Han föll in bakom eller vid sidan av husse och lät honom sköta alla de yttre kontakttagningarna. Tänk vad skönt för hunden att kunna gå avslappat och ledigt brevid sin husse och LITA PÅ att han tar hand om allt!

Husses reaktion efter träningen, som pågick ca 1 1/2 timme, var att. "Så här har han aldrig bettet sig förut. Han är ju helt lugn och tittar bort istället för att göra utfall och skälla".

Jag tycker det är såååå kul varje gång en ägare får en, Aha- upplevelse med sin hund och när de tar till sig nya verktyg att jobba vidare med.

Lycka till och hör av dig igen om nya problem dyker upp!

Dillegruppens träning

Jag och Johan var på andra uppdrag under måndagens kurskväll. Gruppen hade träning med hjälp av inhyrda instruktörer från "Hundens Gård". Tomas och Tina Schaffer Hallgren tog kommandot över gruppen och tränade diverse ledarskapsövningar.

Gå in på deras blogg och läs för att bli påmind om vikten av ditt förhållande till din hund för att ta över ledarrollen. Träna vidare i vardagen på övningarna de lärde ut. Du hittar deras bloggen på : www.hundensgard.se

måndag 22 mars 2010

Fågelhundsträning på fjället



Vårvintern är här med besked! Snö, sol och klarblå himmel. Livet kan inte bli så mycket bättre!

Dagen bjöd på några fina stånd. Här är det pointertiken Häxa som står.

Vår egen fågelhundsfröken Kalla har vi fortfarande en del jobb kvar på innan hon fungerar som hon ska. Det blev många liggkommandon på henne under dagen ;o)

Underbara fjäll!

söndag 21 mars 2010

Härlig 24 km´s skidtur idag

Mor och döttrar under fikapausen. Roda,Kalla och Hera. Hela gänget! 8 hundar och 6 personer Jag har svårt att avgöra vilken årstid som är bäst! Jag älskar vårvintern, med all härlig skidåkning och fjällträning av hundar, Go´fika i solen osv. Men jag tycker jättemycket om sommaren och givetvis hösten också! Jag och vi (hela familjen) har lärt oss att leva i nuet och njuta av var tid och vad den har att bjuda på! I dag åkte vi, delar av familjen, en fin tur med vår ungdomar och hundar som var hemma.

Se en liten "snutt" från vår färd från fjället och hem. Det är lite olika drag- och skidstilar ser ni ;o)

lördag 20 mars 2010

Skyttekurs för företag


Johan jobbade åt Anariset.se i fredags. Det hade blivit en missuppfattning i bokningen så Johan fick rycka in och ha en grupp på 11 personer som var på en företagsresa. Han valde att ha hagelskytte med dem. De höll till i Björnvallen i Vålådalen. Skyttelektionen var oerhört uppsakttad av alla som var med! Ni är välkomna för vidare träning och kanske t o m ta Jägarexamen ;o)

Dillegruppens framfart och träningstips!

Jämthunden Zingo visar med hela sitt kroppsspråk hur mycket han gillar sin husse, Henry!

Gruppen på Dille brukar träffas på måndagkvällar, men i torsdags tog vi igen den inställda kvällen, när det var -30 grader. Nu mer visar termometern på plus så vi kunde träna utomhus hela kvällen, skönt!

Vi körde mycket inkallningsövningar och tränade på att skärpa upp kravet genom att hunden ska sitta när den kommer in till sin ägare. Det var några hundar som visade sig komma med en väldans fart men sedan när de väl kom fram till husse eller matte så fortsatt färden lika fort förbi... Träna på att hunden stannar hos dig efter inkallningssignalen till på måndagkväll, vet ja! Var mer "presic" med berömmet och visa tydligt att du inte gillar om den springer förbi dig.

Fortsätt att träna ligg och sitt i snabbare tempo samt stannakommandot med en massa varierande störningar och kom ihåg träna massor med PASSIVITETSÖVNINGAR. Det kan man aldrig få för mycket av. Ni såg själva vilken nytta det gjorde när hundarna fick ligga/sitta och titta på hundarna som tränade agility.

På måndag kommer Tina och Tomas Scaffer Hallgren från Hundensgård att hjälpa er med träningen. Lycka till!

tisdag 16 mars 2010

Hundgruppen i Dille jobbar bra

Jag vill berömma alla hundägare/flockledare som går i Dillegruppen. Ni har verkligen annamat tänket med att det alltid är du som är flockledaren. Ta det självklart att hunden följer dig och gör som du säger så är hälften vunnet i umgänget med din hundkompis!

Att träna på till torsdag:
Fot: Kräv mer uppmärksamhet av din hund i linförigheten. Beröm när den är där du vill ha den. Variera med att kommendera stå, sitt och ligg när du stannar. Tänk på det jag sa, minnesbilden av att du går ifrån hunden och den vill jaga ikapp dig och vara där du är och får belöning när den söker kontakt och går på rätt ställe.

Sitt och ligg: Träna med varierande störning och på olika platser. Dra i halslänken och hunden sitter kvar ändå och får belöning. Tänk på att det ska kännas tryggt och "superduperbra" för hunden att stanna där den blivit tillsagd.

Inkallning: Träna båda varianterna jag visade. 1. Hunden går före och du springer bakåt och kallar in samt 2. Hunden sitter och blir kommenderad att stanna, kalla sedan in hunden när den suttit en stund.
Tänk på att direkt få upp farten i inkallningen så att hunden kommer med fart in till dig och MASSOR med mys och beröm när hunden kommer in! Kom också i håg att använd ett och samma kommando varje gång du kallar in, så att du inte säger kom ena gången , hit nästa och en tredje har du en visselsignal. HIT- betyder ju kom ända hit så jag kan kolla din tass, dina tänder, ditt halsband, koppla dig eller ge ett nytt kommando. Ja, ni som var där vet vad jag menar. Hunden ska känna att det är betydelsefullt och oerhört viktigt att komma in till sin förare!

Ses på torsdag, hundvänner!

Det ska vara fart på hunden när den fått en inkallninssignal!

söndag 14 mars 2010

SM-silver till Ormkullens Grym och Tina samt till Elias

Grym och matte, Tina har tävlat i både lina och pulkklass under SM-dagarna i Sunsvall. I torsdags blev de 4 i linklassen och i fredags kom ett välförtjänt SM-silver i pulkklassen. GRATTIS i massor från oss i Hallen! Tina tog dessutom guld med sin lånehund Viktor. Ännu mer grattis till dig Tina :)

En av eleverna på naturturismlinjen i Dille (Elias Hannus) tog silver i Lag-SM i juniorklassen i dag. Vi GRATTAR även dig i massor!

Tina och Ormullens Grym in action

lördag 13 mars 2010

Nyinköpt rök

Johan har köpt en rök som han är mycket nöjd med. Den heter Bradley smoker. Man eldar med briketter i den och den håller en jämn och fin värme. Vi kan verkligen rekommendera denna rök till dig som gillar att förädla kött och fisk själv.


Namnet på röken


Så här ser röken ut och briketterna som man eldar med


Visst ser det "smarrigt" ut?! Ni som ska ta jägarexamen hos oss kommer att få smaka detta rökta älghjärta. Mums!

Naturens vackra färger

Jag slutar aldrig fascineras av vad otroligt vackra färger naturen har att bjuda på. Här är det en tjäderhöna som får vara exempel. Håll med om att det är en härlig fjäderdräkt de bär!






Man tar ju alla tillfällen i akt till hundträning, så denna höna fick bli ett apportobjekt innan hon tillagades, Hera blev glad för lite jobb så klart ;o)

torsdag 11 mars 2010

Tösnö suger!


Vi har Kallas kullsyster Roda o hennes stövarkompis Zelda här, i 3 veckor, medans husse o matte semestrar i Thailand. Dagens skidtur i töföre gjorde dem rejält trötta. Visst är det härligt med trötta och nöjda jyckar!

tisdag 9 mars 2010

Isnätsvittjning

Vi gillar verkligen att äta fisk och har därför haft isnäten ute hela vintern. Det påstås ju att man blir smart av att äta fisk, därför är det säkrast att äta minst en gång i veckan ;0).

Alla som anmält sig till Jägarexamenkurs hos oss under året, kommer att bjudas på dessa delikatesser från Storsjön!

Bernt vittjar näten
StorsjööringSik
En sådan här anordning med vev är inte dumt att ha när man ska linda upp linan