måndag 22 februari 2010

Kallt igen!


Hm...Idag skulle det bli apportträning med Ferry (Chiro)som är i Åre på sportlov. Men vem vill träna apportering när det är -30?!
Får se hur vi gör med hundkursen i kväll, återkommer med besked. Det beror på hur värmen är i ridhuset.

söndag 21 februari 2010

Draget inställt p g a kyla och Grym på besök


Det var meningen att de medlemmar från IFÖD, http://www.ifod.se/(IF Östersunds dragklubb)som var intresserade att träna på nya marker skulle komma till Hallen i dag, MEN... kylan slog till igen så vi fick ställa in. -19 grader och blåst.

Istället för skidåkning fick vi besök av Ormkullens Grym och husse Magnus Gidlund som var i Funäsdalen i helgen för att träna på ripa. Även den träningen fick stryka på foten för kylans skull ;o(. Husse, Magnus, lämnade kvar Grym här hos oss för parning. Spännande! Vi lovar Tina, Gryms matte, att ta väl hand om "guldklimpen" och underhålla konditionen inför SM som är i Sundsvall 11-14 mars.

Vi hade också besök av två blivande valpköpare. De hade turen att få träffa både hane och tik till deras tilltänkta valp. Dubbelflyt! Ett annat dubbelflyt i helgen, var OS med både guld och silver. Härligt!!!

lördag 20 februari 2010

Ny kursstart och vårkänningar

Nu har vi startat en ny kurs i ledarskap och grundlydnad. Platsen för denna kurs är på Dille Gård. För oss är det ett tidigt vårtecken även om det är massor med snö och -18 grader i dag. Pärlugglan är i gång med sitt hoande, talgoxen sjunger när solen skiner och korsnäbben tjattrar på, så visst är våren på väg. När dessutom många hundägare vill börja träna sina hundar i "vett och ettikett" då är det ljusa tider i antågande!

Första kurskvällen var medstadels teori för att förstå grunderna i ledarskapet. Kom i håg nu alla ni som var där att från och med nu är du hundens ledare. Det är du skyldig den ;o). Träna gärna "följ-mig-övningen" som vi visade.

Väl mött på måndag kväll igen!

onsdag 17 februari 2010

Osttillverkning på Oviken Ost



Jag håller i en kurs som heter "Naturbruksprodukter" på naturbruksgymnasiet på Dille Gård. Förra veckan var vi på osttillverkning i Häggen i Oviken. Där driver Kristina och Robert Åkermo ett gårdsmejeri. Vi fick se tillverkningen av en ost som heter "Himmelsraften". Den osten var faktiskt med på Nobelmiddagen 2009!
Tack för ett trevligt besök och provsmakning av alla era delikata ostar!

måndag 15 februari 2010

Grattis Grym till draghundschampionatet!



Ormkullens Grym, Heras tilltänkta hane, kan nu titulera sig Svensk dragchampion. Grattis i massor från alla oss ForsWardare och Sångbergare! Vi vill såklart gratta matte Tina också, som måste vara en kanonskidåkare! Hera har börjat löpa så det är bra att du är i toppform grabben;o).Ormkullens hemsida hittar ni på denna adress: http://ormkullens.dinstudio.se/

Ett år till, igen!


Tack till alla er som kom i håg en medelålders kvinna på födelsedagen;-). God middag o fin, fin tårta bjöds jag på av familjen. Anna, nu ett år äldre.

fredag 12 februari 2010

Fina skidspår i Hallen och skidskyttegratulationer


Vill ge Per-Örjan Pålsmarker och Ove Jonsson en eloge för fina skidspår här i Hallen. Det är toppen för alla oss skidåkarfantaster att få åka på välpreparerade spår. Att vi dessutom får lov att ha hundar med är kanoners!

I dag när jag åkte skidor med hundarna träffade jag en vinnare! Nämligen Olle Olsson, 15 år, som tävlar för Tullus i skidkytte. Han vann både sprint och jaktstart i sin klass när det tävlades i Sverigecupen "här-om-sistens". GRATTIS, Olle!!!

Olle har både tagit Jägarexamen och gått hundkurser hos oss. Han är en flitig Jämthundsägare som går kurs i både lydnad och eftersök. Han är också en skicklig handler(blev BIR i Sandviken, Östersund,2008 med sin tik Jämtälgens Trolla)och dessutom tränar han sina hundar året runt. Vi väntar med spänning att få se honom på jaktprov med sin nya valp.


Ljuvliga tider


I dag blev det en härlig skidtur med fågelhundsdamerna för mig(A). Johan är förkyld så han fick ägna sig åt renovering av hall. Hundarna fick också träna apport med startpistol o diverse andra störningar. Kalla tycker det är väldigt skoj med apportering och jag ser att skottet triggar henne, så denna övning måste vi hålla i gång. Älghundsdamerna fick även de en fin tur på skidor, men det skötte Moffa.

onsdag 10 februari 2010

Älgfilm




Älgar på väg


Fick denna älgfilm av Trollingfiskaren, Anders Karlsson, i morse. Det är från Kluk i Alsen. Jag kan tala om att jag kör mer försiktigt nu efter min älgkrock... Tack för bild och filmklipp Anders.

måndag 8 februari 2010

Jyckedata och ledarskapskurs

I söndags anordnade JHÄK(Jämtland Härjedalens älghundklubb) en genomgång av programmet Jyckedata. Jag och pappa, Lennart, åkte dit för att lära lite mera. Det är helt fantastiskt vilka uppgifter du kan få fram med hjälp av Jyckedatas hunddatabas. Du kan söka på alla möjliga uppgifter om en hund och få svar. Ett oerhört bra hjälpmedel för våra avelsråd och självklart även för uppfödare. Tack Hans Lantz och Kent Hansson för informationen.

Johan åkte till Gyllerboda hundcenter mellan Tierp och Uppsala på en ledarskapskurs för hundar. Man måste ju utvecklas om man ska hålla kurs för andra.Risken är annars att man stampar på samma ställe. Det är bra med inspiration och "inputs" från andra.

lördag 6 februari 2010

Härligt!


Äntligen bra temperatur och dessutom en sol som värmer. Även en finnspets kan dra riktigt bra! Vi ser fram emot många sådana här dagar under vårvintern.

fredag 5 februari 2010

Full fart framåt med spark!

Kolla in den här länken:
http://op.se/ettan/motor/1.1775755
Framför den här sparken behöver man inga hundar!
Det är skoj att se att det finns människor som har brinnande intressen för olika saker. Fart har alltid fascinerat människan ;o)

tisdag 2 februari 2010

Älgkrock med nybilen


I morse när jag åkte på jobbet krockade jag med en älgkviga. Nu vet jag hur det känns! Tur att jag hade en stabil bil. Jag höll på att köra om en bil när älgen helt plötsligt dök upp och smällen var oundviklig. Jag hade änglavakt( eller nåt sånt).

Det var första gången jag själv fick ringa polisen o rapportera att jag kört på en älg. Nedan ser du hur det gick för älgen!

Olika sätt att jaga älg på


Vår jämttik Tispa(Fäbobergets Vera) fick göra eftersöket o skälla en stund på kvigan som fått benet avbrutet pga krocken med mig(A). Ett lite ovanligt sätt att jaga älg på... Jag vill inte rekommendera det till andra.

måndag 1 februari 2010

Björnjaktsföreläsning

Björnkranie
Övningsskytte -snabba skott!
Så här nära kan det bli. Här är en anfallande björn...
Intresset var stort och publiken var frågvis


Det var 130 personer som kom hit till Hallen för att lyssna på Rasmus, som är en av Sveriges mest erfarna björnjägare. Han bor i Älvdalen i Dalarna och har främst Plotthundar när han jagar björn. Han menar dock att det inte är hundrasen som är avgörande för att få till en bra björnhund. Det är hur mycket tid ägaren lägger ner i skogen tillsammans med hunden och präglingen på björnlukt - och björnspår som är avgörande om du ska lyckas med injagningen av din björnhund.

Rasmus berättade också vikten av att träna mycket skytte innan björnjakten. Det är verkligen viktigt att du är "kompis med ditt vapen" och att allt fungerar som det ska. Kalibern är inte avgörande, det är hur bra skytt du är och hur mycket du har tränat, som avgör hur skottet blir. Han visade en hel del filmsekvenser och bilder där vi fick se hur nära björnen du kommer i vissa lägen under jakt med ståndhund. Vi fick se exempel där han hade björnen på mellan 3-8 m innan han sköt. När det är ståndskall står björnen oftast i täta snår och då blir det nära håll förklarade han.

Han sa också att en sårad björn är en farlig björn och att man alltid ska vara minst två st skyttar som tillsammans utför ett eftersök.

Rasmus fick också frågan hur man skulle uppträda om man möter en björn i skogen och det inte är jakt. Han svar var att backa långsamt där ifrån och försöka att inte blotta sig för björnen. Han menar att björnar inte är farliga djur om de inte är sårade.

Björnen har olika utseende när den vill skrämmas eller om den attackerar. Under en skenattack kommer björnen mot dig med högt huvud medan en anfallande björn kommer med sänkt huvud ångande rätt på dig.

Alla vi som var där fick i alla fall klart för oss att det gäller att behålla sitt lugn oavsett om du jagar eller bara träffar på en björn när du är ute i skogen. Som Agneta Staaf på Bränna sa: "Du e cool du"! Det kan vi alla intyga, Rasmus måste vara väldigt cool i alla sina björnmöten.

Det var många i publiken som ställde frågor och fick svar på sina funderingar.